Külföld

Néhány nap alatt 300 ezren menekültek el egy szudáni város térségéből a harcok miatt

Eddig több mint 7 millió szudáni kényszerült otthona elhagyására

Néhány nap alatt megközelítőleg 300 ezer ember kényszerült elmenekülni a félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) és a hadsereg közti harcok miatt Vád-Medani szudáni város körzetéből, ahol a fegyveres összetűzések egyre hevesebbek – közölte hétfőn az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete (IOM).

Néhány nap alatt 300 ezren menekültek el egy szudáni város térségéből a harcok miatt
Néhány nap alatt 300 ezren menekültek el egy szudáni város térségéből a harcok miatt (képünk illusztráció)
Fotó: AFP

Az RSF fegyvereseinek az áprilisban kiújult harcok után nyolc hónappal sikerült behatolniuk a segélyközpontként is működő, többnyire kitelepített emberek lakta Vád-Medaniba. A városban 85 ezer menekültet fenyeget veszély, a régióból pedig az elmúlt négy napban összesen 300 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására az IOM szerint.

Ha átveszi a település fölötti ellenőrzést, az fordulópontot jelenthet az ország nyugati és középső régióiban előretörő félkatonai szervezet számára. A szudáni főbb autóutak csomópontja ugyanis Vád-Medaninál található, így a város irányításának megszerzése egyben biztosíthatja a kereskedelem feletti ellenőrzést és a hadsereg utánpótlási útvonalainak korlátozását is.

Az Egyesült Államok vasárnap óva intette az RSF-et a város megtámadásától, és közölte, hogy Szaúd-Arábiával közös erőfeszítéseket tesz a felek közötti tűzszünet elérésére. Az Afrikai Kormányközi Fejlesztési Hatóság (IGAD) nevű regionális közvetítő arról számolt be, hogy a két fél között már szóba került egy tűzszüneti megállapodás, a szudáni hadsereg és az RSF azonban ezt nem erősítette meg.

Eddig több mint 7 millió szudáni kényszerült otthona elhagyására a hadsereg és a RSF közti összecsapások miatt. A főváros jelentős része romhalmazzá vált, az országban humanitárius krízishelyzet állandósult, Dárfúrban pedig erőszakhullámhoz és etnikai alapú gyilkosságokhoz vezetett a konfliktus elhúzódása.

Kapcsolódó írásaink