Külföld

Vietnamban 12,5 milliárd dollár elsikkasztásával vádolják az egyik nagy ingatlanfejlesztő cég vezetőjét

Vietnamban 12,5 milliárd dollár (4375 milliárd forint) elsikkasztásával vádoljak az egyik nagy ingatlanfejlesztő cég vezetőjét és bűntársait - derült ki a kormány hivatalos honlapjában közölt cikkből.

Vietnamban 12,5 milliárd dollár elsikkasztásával vádolják az egyik nagy ingatlanfejlesztő cég vezetőjét
Truong My Lant 12,5 milliárd dollár (4375 milliárd forint) elsikkasztásával vádolják. Az általa 1992-ben alapított Van Thinh Phat csoport luxusszállodák, éttermek és magas színvonalú lakóépületek tulajdonosa
Fotó: Van Thinh Phat Holdings Group Corporation

A helyi idő szerint vasárnap kiadott tájékoztatás szerint a Van Thinh Phat nevű csoportot vezető Truong My Lant az ország déli részén fekvő Ho Si Minh-város népbírósága előtt vonják felelősségre. Sikkasztással, korrupcióval és a banki előírások megsértésével vádolják: a hatóságok szerint hamis hitelkérelmeket állított össze, hogy pénzt vegyen ki a Saigon Commercial Bankból (SCB), amelyben a kormány honlapja szerint csoportjának több mint 90 százalékos részesedése volt.

A hatóságok szerint Lan "2018. február 9. és 2022. október 7. között utasítást adott 916 hamis kölcsönkérelem benyújtására, több mint 12,5 milliárd dollár összegben az SCB pénzintézettől".

Ez az összeg eléri az ország GDP-jének (bruttó hazai termékének) 3 százalékát.

Nyolcvanöt másik személyt, köztük a Vietnami Állami Bank egy korábbi tisztviselőjét, akit 5,2 millió dollár (4,76 millió euró) kenőpénz elfogadásával vádolnak, szintén bíróság elé állítanak.

Az 1992-ben alapított Van Thinh Phat csoport luxusszállodák, éttermek és magas színvonalú lakóépületek tulajdonosa, és pénzügyi szolgáltatásokba is befektetett.

Az elmúlt években Vietnamban nagyszabású korrupcióellenes kampányt indítottak, amelyben nem kímélik a magas rangú kormányzati tisztviselőket és az ország üzleti elitjének tagjait sem. Két év alatt, 2021 óta több mint 1500 embert vádoltak meg több mint 1300 korrupciós ügyben.

A Vietnami Kommunista Párt (VKP) főtitkára, Nguyen Phu Trong, aki az akció élére állt, a múlt hónapban azt követelte, hogy a tisztogatást "gyorsabban és hatékonyabban" folytassák le.

Kapcsolódó írásaink