Külföld

Nógrádi György: Oroszország katonailag nem veszélyezteti Európát

A nyugati támogatások akadoznak, de eközben Kijev már a 2024-es nagy ellentámadást tervezgeti bizonyos sajtóértesülések szerint. Nógárdi György a Magyar Hírlap kérdésére azt mondta, ez azért van, mert Zelenszkijnek muszáj valamit felmutatnia. A biztonságpolitikai szakértővel az orosz hackerek Kyivstar elleni akciójának jelentőségéről, a NATO keleti határainak megerősítéséről és az ukránok kilátásairól beszélgettünk.

Nógrádi György: Oroszország katonailag nem veszélyezteti Európát
Nógrádi György
Fotó: MH archív/Varga Imre

Miközben a nyugati támogatások akadoznak, a jövőjük egyre bizonytalanabb, a Die Welt a napokban azt írta, hogy az ukránok és NATO-tanácsadóik már a 2024-es nagy ellentámadás tervein dolgoznak. Segítene feloldani ezt az ellentmondást?

– Jelenleg ott tartunk, hogy az Egyesült Államokban a republikánus többségű kongresszus bejelentette: csak akkor kaphat Ukrajna újabb támogatást, ha 1) egyben kap pénzt Ukrajna, egyben kap pénzt Tajvan, és egyben kap pénzt Izrael, 2) megállapodnak a republikánusok és a demokraták az USA déli határának megerősítéséről. Ott olyan mennyiségű migráns jön ugyanis át Közép- és Dél-Amerikából, hogy azt az Egyesült Államok nem tudja elviselni.

Ukrajnában Volodimir Zelenszkij és a vezérkari főnök viszonya továbbra sem rendezett. Nem tudjuk, hogyan akarják a konfliktust elsimítani. Az államfő bejelentette, hogy kedden nagyszabású sajtótájékoztatót tart, de annak a témája és a helyszíne is államtitok, mivel retteg attól, hogy valamilyen támadást követnek el ellene.

Ami Európát illeti, az 50 milliárd eurós segélyt nem tudja odaadni Ukrajnának. De, ha valaki figyelte tegnap az ukrán híreket, a kijevi vezetés már bejelentette, hogy megkapják a pénzt. Mindenesetre tegnap nyilatkozott a német tévében Dimitro Kuleba külügyminiszter, aki olyan bizonytalan volt, hogy én ilyennek nem láttam.

Momentán Ukrajna 227 településén nincsen áram. A Világvilágbanktól kapnak valamennyi pénzt, de a helyzetük nehéz. Az IMF elnöke is megjegyezte a minap, hogyha Ukrajna nem kap nagyon gyorsan támogatást, akkor összeomlik. Tehát Zelenszkijnek sikerpropagandát kell folytatnia, mert egyébként lassan senki nem áll szóba vele. Ráadásul Szergej Lazarov orosz külügyminiszter tegnap bejelentette, hogy minél tovább tart a háború, annál keményebbek lesznek az orosz feltételek.

Még a háború előtt sok szó esett, könyvek is jelentek meg „Putyin hackereiről”, de a Kyivstar telekommunikációs vállalat ellen elkövetett múlt heti támadásukig igazán nagyszabású akciójuk ebben a konfliktusban nem volt. Hol voltak eddig, és miért mutatták most meg magukat?

– Mindenki beszél a mesterséges intelligenciáról, mindenki beszél a kibertámadásokról, de a legritkább eset, hogy valaki konkrétan el is mond valamit. Most erre sor került. Nyilván az oroszok bizonyítani akarták, hogy ők is képesek erre, a színen vannak, annál is inkább, mert néhány nappal korábban Oroszország ellen történt egy hasonló támadás. Ez az akció tehát válasz volt. Másfelől üzenet, amellyel jelzik az ukránoknak és a Nyugatnak, hogy messzire elér a kezük, ne aludjanak nyugodtan.

A nyugtalanság azt hiszem adott. Nem mintha lenne realitása, de a Nyugaton továbbra is a politikai elit, a „szakértők” és katonai beszélő fejek azt szajkózzák, hogy Oroszország Európa lerohanására készül. Ezért például az Ukrainszkaja Pravda történelmi lépésként írt arról, hogy Németország csapatokat küld Litvániába, hogy ezzel elrettentse Moszkvát egy esetleges agressziótól. Nem röhejes ez egy kicsit?

– Kezdjük az elején. Egy. A jelenlegi helyzetben egy orosz–NATO háború kizárt. A NATO hagyományos fegyveres erői Európában sokkal erősebbek, mint az oroszoké. Kettő. Tehát egy NATO-támadás esetén csak atommal tudnának az oroszok válaszolni, ez pedig világháborút jelent. Három. Évtizedek óta rengeteg olyan elképzelés megfogalmazódott, hogy az oroszok támadni fognak. De ezek egytől egyig fikciók.

Épp most adtam le a Kennedyről szóló könyvemet, tavasszal jelenik meg. Van benne egy rész, amely arról szól, hogy Kennedynél föltették a kérdést: mi van, ha az oroszok lerohanják Nyugat-Európát. Mire Kennedy válasza az volt, hogy lehetetlen, nem tudják élelmezni. Na, ez egy baromi egyszerű válasz, és igaz. Oroszország ma tökéletesen tisztában van vele, hogy a mozgástere Georgia, Moldova, Ukrajna vonaláig terjed, és hogy a NATO-államok területét, legyen ez akár a három balti állam, nem lehet megtámadni. Szóval, nem lesz orosz támadás, a képességeik sincsenek meg erre, és ha valaki figyelte, a napokban ezt Vlagyimir Putyin is egyértelművé tette. Aki persze azt mond, amit akar, de ebben igazat mondott.

Ez az egész tehát csak a háborús feszültség fenntartásáról szól a nyugati közvéleményben.

Kapcsolódó írásaink