Külföld

Még mindig semmi hír az eltűnt Navalnijról

Az ügyvédek elvesztették a kapcsolatot Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetővel, akit 19 év börtönre ítéltek, miután korrupcióval vádolta Vlagyimir Putyin orosz elnököt – számolt be az NBC News alapján a mandiner.hu.

Még mindig semmi hír az eltűnt Navalnijról
Alekszej Navalnij a börtönből videókapcsolaton keresztül vett részt egy ellene indított bírósági tárgyaláson. Ekkor még lehetett tudni valamit a tartózkodási helyéről
Fotó: AFP/Kirill Kudryavtsev

Alekszej Navalnij ügyvédei közölték: még mindig nem világos, hol tartózkodik Navalnij, miután a börtönhatóságok korábban közölték, hogy már nincs azon a büntetőtelepen, ahol korábban büntetését töltötte. A férfit a eredetileg az orosz börtönrendszer legkeményebb fokozatába tervezték átszállítani, de december 6-a óta nem látták az ügyvédei.

Navalnij egyik ügyvédje, Vjacseszlav Gimadi elmondta, hogy a börtön tisztviselői közölték a bírósággal, hogy Navalnij elhagyta a Moszkvától 235 km-re keletre fekvő Melekhovóban lévő IK–6-os létesítményt.

„Hogy hová vitték, nem tudni” – mondta Navalnij szóvivője, Kira Jarmysh, hozzátéve, hogy az ügyvédeknek azt mondták, hogy december 11-én hagyta el a régiót, ahol az IK–6 található.

A The Economist beszámolója szerint az elmúlt napokban a férfi ügyvédjei kétségbeesetten próbálták megtalálni őt Oroszország hatalmas gulágrendszerében. Mint a lap leírja: a fogvatartottak számára különösen veszélyes az az időszak, amikor börtönök közötti átszállításban vannak; de facto lehetetlen bárkit is felelősségre vonni a biztonságukért.

Navalnij korábban még soha nem tűnt el néhány napnál hosszabb időre. A lap szerint, ha Navalnijt ügyvédjei és családja nem találják meg, semmi sem akadályozza meg a Kremlt abban, hogy a napokat hetekké változtassa.

Kapcsolódó írásaink