Külföld

Putyin: Fico és Orbán nem oroszbarát

„Az Európai Unióval való kapcsolatok normalizálása nem csak rajtunk múlik”

Oroszországnak nem állt szándékában senkivel sem elrontani a kapcsolatokat – jegyezte meg Putyin évértékelőjében.

Putyin: Fico és Orbán nem oroszbarát
Vlagyimir Putyin orosz elnök 2023. december 14-én tartja a szokásos év végi sajtótájékoztatóját Moszkva központjában, a Gostiny Dvor kiállítási csarnokban
Fotó: AFP/Pool/Alexander Zemlianichenko

Robert Fico és Orbán Viktor nem oroszbarát politikusok, hanem „nemzetbarátok”, ilyen politikusok már nincsenek, a többi a „nagy testvértől” függ – mondta az orosz vezető. Putyin évértékelőjében elmondta, Ukrajna nagyrészt elvesztette szuverenitását, és a saját kárára hoz döntéseket. Ami az Egyesült Államokat és az európai országokat illeti, Moszkva kész kapcsolatokat építeni velük, de Washington birodalmi politikája hátráltatja ezt a folyamatot – fogalmazott Putyin. Az orosz elnök szerint az amerikai elitnek el kell kezdenie tisztelni a többi országot, és kompromisszumot kell keresnie, nem pedig szankciókat kivetnie, ezzel javíthatna Washington a viszonyon.

Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök
Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök
Fotó: AFP/Ludovic Marin

Oroszországnak nem állt szándékában senkivel sem elrontani a kapcsolatokat – jegyezte meg Putyin. Szerinte Moszkva évtizedek óta próbál kapcsolatokat építeni Ukrajnával.

Ezt követően „ellenfeleink” puccsot hajtottak végre ebben az országban, és az ezt követő konfliktus nagy tragédia. Ukrajna egész délkeleti része mindig is oroszbarát volt. A kijevi hatóságok azonban „történelmi ostobaságokkal” álltak elő a származásról.

Ugyanakkor a „2014-es ukrajnai puccs” után rájöttek, hogy Moszkva nem építhet ki normális kapcsolatokat Ukrajnával. A nyugati országok kezesként írtak alá megállapodásokat a Janukovics-kormány és a tüntetők között, de rövid idő után megszervezték a törvényes kormány megbuktatását is. „Mindez ahhoz a tragédiához vezetett, amit most átélünk, Európa pedig némán áll és figyel" – hangsúlyozta Putyin.

Az Európai Unióval való kapcsolatok normalizálása nem csak rajtunk múlik – nem mi rontottuk el, hanem ők (az Európai Unió) próbálnak „eltaszítani minket” – mondta Putyin.

Kapcsolódó írásaink