Külföld

Kínai és orosz katonai repülőgépek hatoltak be Dél-Korea légvédelmi azonosító zónájába

Két kínai és négy orosz katonai repülőgép hatolt be Dél-Korea légvédelmi azonosító zónájába (KADIZ) előzetes bejelentés nélkül, Szöul válaszul vadászgépeket küldött a helyszínre – tájékoztatott a dél-koreai hadsereg csütörtökön.

Kínai és orosz katonai repülőgépek hatoltak be Dél-Korea légvédelmi azonosító zónájába
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Japan Air Self-Defense Force (JASDF)/Handout

A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága (JCS) közölte, hogy helyi idő szerint 11 óra 53 perc és 12 óra 10 perc között a kínai és az orosz gépek az Ullung-sziget felől, északi irányból berepültek az ország légvédelmi azonosító zónájába, majd a keleti részén fekvő Dokdo-szigeteken át elhagyták azt. Nem sértették meg Dél-Korea légterét – tették hozzá.

A JCS közölte, hogy már a berepülés előtt azonosította a gépeket, és taktikai megfontolásból a helyszínre küldte vadászgépeit egy esetleges incidens elkerülése érdekében. Legutóbb júniusban történt hasonló eset.

A JCS egy tisztviselője elmondta, hogy Dél-Korea a repülőgépek behatolása miatt tiltakozását fejezte ki Kínának egy közvetlen katonai kommunikációs csatornán keresztül, azonban az orosz fél felé nem tett ilyen lépést, mert a két ország nem tart fenn ilyen kommunikációs csatornát egymás között.

A légvédelmi azonosító zóna nem az adott ország területéhez tartozó légtér, de pontosan az esetleges félreértések és balesetek elkerülése miatt az ezekbe történő berepüléskor a nemzetközi gyakorlat szerint a külföldi repülőgépek lehetővé teszik azonosításukat.

Dél-Korea a térségből elsőként, 1951-ben hozott létre légvédelmi azonosító zónát, az észak-koreai fenyegetés miatt. Japán 1969-ben csatlakozott a zónát kialakító államokhoz. Egyes zónák részben lefedik egymást, és kiterjedhetnek a nemzetközi légtérre is.

Kapcsolódó írásaink