Külföld

Fél éven belül véget érhet a háború Ukrajnában

Anatolij Matvijcsuk orosz katonai szakértő szerint Moszkva nemcsak a háborút, hanem a békét is meg akarja nyerni

Ukrajna gazdasági és pénzügyi szempontból már kapitulált; 2024 közepén, de legkésőbb a jövő év a fegyvert is kénytelen lesz letenni – erről beszélt a Komszomolszkaja Pravda rádióban Anatolij Matvijcsuk nyugalmazott ezredes, katonai szakértő.

Fél éven belül véget érhet a háború Ukrajnában
Ukrajnában is egyre többen fáradnak bele a kilátástalan háborúba
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Anadolu Agency/Andre Alves

Az interjúban elhangzott, hogy az ukrán tisztségviselők legutóbbi tettei és nyilatkozatai azt jelzik: Kijevben eluralkodott a pánik a nyugati támogatások akadozása, valamint a hadsereg utánpótlási problémái miatt.

Matvijcsuk szerint az oroszok mennyiségi szempontból egyértelműen felülmúlják az ukránokat, a NATO által biztosított fegyverek pedig minőségileg és hatásukat tekintve elmaradtak attól, amit sokan vártak tőlük. A mérleg nem billent át.

Mint kiderült, Moszkva csapatai a tél folyamán offenzívát indíthatnak, amelynek célpontjai Harkiv, Herszon és Nikolajiv lehet. Ezzel kapcsolatban a szakértő megjegyezte: ha az oroszok követnék Izrael példáját, vagyis porig bombáznák a városokat, majd senkit és semmit nem kímélve a romokat tankokkal és buldózerekkel egyszerűen legyalulnák, akkor három hónapon belül Kijev alatt lennének.

Az oroszok azonban nemcsak a háborút akarják megnyerni, hanem a békét is. Matvijcsuk hangsúlyozta: az ukránokra változatlanul testvérnépként tekintenek, és a „különleges katonai művelet” után békében akarnak együtt, egymás mellett élni velük. Ezért a lehetőségekhez mérten kímélni igyekeznek a civil lakosságot. Ez viszont lassítja az előrehaladást, mert szőnyegbombázás helyett gyakran házról házra járva kell megvívniuk egy-egy településért.

Szerinte a Nyugat nem áll készen arra, hogy hosszú távon támogassa a „kijevi rezsimet” pénzzel és fegyverekkel, ráadásul az ukránok is fáradtak. A még be nem vonultatott férfiak nem akarnak harcolni, a katonafeleségek pedig vissza akarják kapni a férjeiket.

„Mégha Zelenszkij az utolsó ukránig akarná is folytatni a konfliktust, ez nem fog menni – az erőforrások kimerülése miatt” – jelentette ki.

Mint mondta, a konfliktus fél, de legfeljebb egy éven belül be fog fejeződni. Kapkodni nem akarnak, mert más a cél, nem a vég nélküli pusztítás.

„Megteremtjük az előfeltételeket annak, hogy a Nyugat, megértve a Zelenszkij-rezsim mérgező voltát, egyszerűen elkezdje elutasítani azt. A nyugati média már egy hónapja aktívan tárgyalja Zelenszkij leváltásának lehetőségeit. És sok NATO-ország, amely korábban Kijevet támogatta, ma azt mondja: elég volt, ideje önmagukra is gondolni” – fűzte hozzá.

Egyúttal jelezte: ennek a történetnek politikai és katonai lezárása egyaránt lehet. „De a (béke)szerződést csak a mi feltételeink szerint írjuk alá.”

Kapcsolódó írásaink