Külföld

Európának nincs esélye

A szakértők szerint a baj egyik forrása az, hogy Európa az Egyesült Államok katonai potenciáljának „túszává” vált

A fenyegetések hiánya és az amerikai katonai támogatás Európa demilitarizálásához vezetett, és az európai hadseregek „védtelenek lesznek” egy esetleges, Oroszországgal való konfrontáció esetén. Erről írt szerdán a Bild és a Wall Street Journal az Eadaily.com hírösszefoglalója szerint.

Európának nincs esélye
A német hadsereg csak árnyéka harminc évvel ezelőtti önmagának
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Christophe Gateau

„Az európai hadseregeknek esélyük sem lesz, ha Oroszország megtámad minket... Németország, Franciaország, Nagy-Britannia – ezek az országok keveset tehetnek Putyin ellen. Eközben Oroszország folytatja katonai erejének kiépítését és a hadsereg harci hatékonyságának növelését” – olvasható a cikkben.

Anthony King, a Warwicki Brit Egyetem katonai tanulmányok professzora szerint Európa „szisztematikusan demilitarizálta magát”. Az európai államok hadseregeiken spóroltak az elmúlt időszakban.

Úgy fogalmazott: Európa az Egyesült Államok katonai potenciáljának „túszává” vált, amely a hidegháború befejeztével csak megerősítette pozícióját mint a kontinens biztonságának kulcsa és egyetlen garanciája.

A Wall Street Journal elemzése arra is rávilágít, hogy bár Európában egyre inkább tudatosul a változtatás szükségessége, az európai hadiipari komplexum nem képes kielégíteni az igényeket. A sokéves beruházási hiány és költségvetési megszorítások oda vezettek, hogy a kontinens hadiipara jelenleg nem tudja gyorsan növelni a termelés volumenét.

Az Oroszországgal való, esetleges konfliktus kimenetelével kapcsolatos aggodalmak megalapozottságát a cikkek szerint mi sem jellemzi jobban, minthogy a német fegyveres erők, a Bundeswehr létszáma jelenleg alig éri el a 180 ezer katonát, míg a hidegháború végén ez a szám elérte a 800 ezret.

„A harckocsik száma körülbelül 200-ra tehető, amelyeknek jó esetben a fele működőképes. Még Carsten Breuer altábornagy is (a Bundeswehr főfelügyelője) azt mondta nemrégiben, hogy Németország jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy védelmi háborút folytasson”, és más európai hadseregekben sem állnak „jobban a dolgok”.

Kapcsolódó írásaink