Külföld

Ukrajna az Egyesült Államokkal közösen új katonai stratégiát dolgoz ki

Az Egyesült Államok és Ukrajna nem ért egyet abban, hogyan viseljen háborút Oroszországgal

Az Egyesült Államok és Ukrajna háborús stratégiája eltérő, ezért a két ország közösen újat fejleszt ki – számolt be az rbc.ua hírportál a The New York Times című amerikai lapra hivatkozva, amiről a karpatalja.info is írt.

Ukrajna az Egyesült Államokkal közösen új katonai stratégiát dolgoz ki
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A jelentés szerint az Egyesült Államok és Ukrajna nem ért egyet abban, hogyan viseljen háborút Oroszországgal. Az USA úgy véli, hogy Ukrajnának a védelemre, az erők felépítésére és egy elhúzódó háborúra való felkészülésre kell összpontosítania. Ukrajna támadásba akar lendülni, hogy kedvezőbb tárgyalási feltételeket teremtsen.

Az ukránok a Krím félszigettel, fegyvergyárakkal, fegyverraktárakkal, vasútvonalakkal és „szimbolikus győzelmeket” jelentő csapásokkal kapcsolatos stratégiákat fontolgatják. Az egyik volt magas rangú ukrán tisztviselő nem volt hajlandó megosztani Kijev elképzeléseit az amerikai lappal, de „nagyon merésznek” nevezte a tervet.

Az amerikai kiadvány szerint az ukrán katonák és tisztviselők több millió tüzérségi lövedéket kérnek a nyugati országoktól nyugati készletekből, „amelyek nem léteznek”. Az USA arra próbálja felkészíteni Ukrajnát, hogy csökkenhet a kapott segélyek mennyisége.

„A tét óriási. Új stratégia és kiegészítő finanszírozás nélkül az amerikai tisztviselők szerint Ukrajna elveszítheti a háborút. Amerikai tisztviselők szerint Ukrajnának meg kell küzdenie a szűkebb költségvetéssel” – áll az újság cikkében.

Az Egyesült Államok két év alatt több mint 111 milliárd dollár értékben nyújtott nagyszabású támogatást Ukrajnának. Az utóbbi időben azonban növekszik azoknak a republikánusoknak a száma, akik ellenzik Ukrajna további támogatását. Némelyikük új stratégiát igényel a további források elosztásáról szóló szavazás előtt.

Az ukrán és az amerikai tábornokok nézetkülönbsége bonyolítja Ukrajna álláspontját az Oroszországgal vívott háborúban. Kijev úgy véli, hogy a harcok fő iránya az ország keleti része, Washington pedig a déli részt részesíti előnyben.

Az ukrán parancsnokság attól tartott, hogy a déli áttörés súlyos veszteségeket okoz. Ennek eredményeként Ukrajna megosztotta erőit, de „a döntő áttörés helyett patthelyzet alakult ki”. Kijev úgy véli, hogy az amerikai várakozások irreálisak voltak, mindenekelőtt az ukrán légierő képességeit figyelembe véve.

Kapcsolódó írásaink