Külföld

Gerhard Karner: Ausztria támogatja Románia és Bulgária esetében a légi közlekedésre kiterjesztett schengeni csatlakozást

Az osztrák tárcavezető hozzátette: most az Európai Bizottságon múlik, hogy ilyen formában támogatja-e az ajánlatot

Ausztria készen áll arra, hogy Románia és Bulgária esetében támogassa a légi közlekedésre kiterjesztett schengeni csatlakozást – mondta Gerhard Karner osztrák belügyminiszter kedden a szlovéniai Brdo pri Kranjuban, a közép- és kelet-európai országokat tömörítő Salzburgi Fórum belügyminisztereinek találkozóját követő sajtótájékoztatón.

Gerhard Karner: Ausztria támogatja Románia és Bulgária esetében a légi közlekedésre kiterjesztett schengeni csatlakozást
Gerhard Karner osztrák belügyminiszter
Fotó: AFP/APA-PictureDesk/Max Slovencik

Az osztrák tárcavezető hozzátette: most az Európai Bizottságon múlik, hogy ilyen formában támogatja-e az ajánlatot.

Ausztria javaslata szerint a szárazföldi határokon az ellenőrzések változatlanok maradnának, és a két ország hivatalosan nem lenne tagja a schengeni térségnek, de a repülőtereken megszűnnének a jelenleg késedelmeket okozó ellenőrzések.

Bostjan Poklukar szlovén belügyminiszter üdvözölte a tárgyalásokon elért előrelépést.

„Örülök, hogy osztrák kollégám Románia és Bulgária fokozatos schengeni csatlakozását javasolta” – mondta, hozzátéve, hogy mindkét ország konstruktív megközelítést és elkötelezettséget tanúsított a schengeni bővítési folyamat iránt.

Karner a javaslatról egyeztetett román és bolgár kollégájával, Catalin Predoiuttal és Kalin Sztojanovval is, akik részt vettek a találkozón.

A román miniszter pozitívnak nevezte Ausztria döntését, mondván, hogy a patthelyzetből a konstruktív párbeszéd felé sikerült elmozdulni, amelyet azonban még tovább kell fejleszteni. Megismételte továbbá, hogy Románia a schengeni csatlakozás minden feltételnek megfelel.

Sztojanov úgy vélte: Bulgária is megfelel a schengeni térség teljes jogú tagsága minden feltételének. Mindazonáltal jelezte: ragaszkodnak egy olyan megoldáshoz, amely magában foglalja „a schengeni térséghez való teljes körű és jogú csatlakozást”.

Tavaly decemberben az Európai Unió belügyminiszteri tanácsa nem járult hozzá ahhoz, hogy Románia és Bulgária csatlakozzon a belső határellenőrzés nélküli övezethez. Ausztria akkor azzal indokolta ellenzését, hogy túl nagy arányú az illegális bevándorlás, Romániának és Bulgáriának többet kell tennie ennek megakadályozására a schengeni csatlakozás előtt.

Karner a keddi sajtótájékoztatón megismételte, hogy egy működő Schengenhez az EU külső határait jobban kell ellenőrizni, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az Európai Bizottságnak erre több forrást kellene fordítania.

Davor Bozinovic horvát belügyminiszter rámutatott, hogy a tagállamok közül Horvátországnak van a leghosszabb külső határa, és arról biztosította partnereit, hogy a horvát rendőrség mindent megtesz annak értekében, hogy hatékonyan ellenőrizze ezeket a határokat. Jelezte azonban, hogy több beruházásra lenne szükség a technikai eszközök fejlesztése terén.

A szlovén, az osztrák és a horvát miniszter abban is egyetértett, hogy fontos az országaik közötti, valamint a nyugat-balkáni országokkal való együttműködés. Ezért elkötelezték magukat az együttműködés további erősítése mellett, amely szerintük ez az egyik leghatékonyabb módja az embercsempészek és az illegális migráció elleni küzdelemnek.

Kapcsolódó írásaink