Külföld

Borrell: A gázai pusztítás mértéke példa nélküli a történelemben

A főképviselő elismerte, hogy az EU-n belül is van megosztottság például a tűzszünet kérdésében

A gázai pusztítás mértéke példa nélküli a történelemben, ha összehasonlítjuk azzal, ami a második világháborúban lebombázott német városokban történt, akkor azt mondhatjuk: nagyobb, mint Drezdában, Kölnben, és hasonló ahhoz, ami Hamburgban történt, ahol az épületek és az infrastruktúra kétharmada megsemmisült – jelentette ki Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő kedden Strasbourgban.

Borrell: A gázai pusztítás mértéke példa nélküli a történelemben
Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő
Fotó: NurPhoto via AFP/Nicolas Economou

Borrell az uniós parlament gázai helyzettel kapcsolatos plenáris vitájának keretében elmondta: A halálos áldozatok számát még nem lehet teljes pontossággal megbecsülni, de lehet akár 20 ezer is. „Már többször is rámutattam, hogy ezt a borzalmat nem lehet igazolni azzal a szörnyűséggel, amelyet a Hamász terroristái követtek el a gázai határhoz közeli kibucok ellen Izraelben” – nyomatékosította a főképviselő.

Borrell szerint más módon kell harcolni a Hamász ellen: „Ha erkölcsileg nézzük, kell lennie egy alternatívának annyi ártatlan ember halálával szemben. Sajnos, amit tapasztalunk, azt nem lehet igazolni. Nem lehet azzal igazolni, hogy a Hamászt meg kell semmisíteni, mert emberi életek és pusztítás az ára” – hangoztatta.

A főképviselő elismerte, hogy az EU-n belül is van megosztottság, olyan kérdésekben, mint például a tűzszünetre vonatkozó kérés, amelyet ENSZ Biztonsági Tanácsában az amerikai vétó miatt elutasítottak. Borrell szerint nem jogos az António Guterres ENSZ-főtitkárt ért bírálat azzal kapcsolatban, hogy az ENSZ Alapokmányának egy cikkelyét használta fel arra, hogy felhívja a figyelmet a gázai helyzetre. „Lehet egyetérteni vagy érvelni a felhívás tartalma ellen, de nem lehet azt mondani, hogy a főtitkár a Hamász terroristacsoport javára dolgozik. Ezek olyan kijelentések, amelyeket határozottan visszautasítok” – szögezte le.

Borrell szerint Izrael biztonságát nem lehet katonai úton megteremteni, ehelyett olyan politikai struktúrákra van szükség, amelyek lehetővé tennék, hogy a palesztin népnek saját állama legyen.

Megerősítette, hogy elítéli a Hamász támadásait, és a túszok szabadon bocsátására szólított fel. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a legsürgetőbb dolog megakadályozni, hogy életek vesszenek el, és sürgősen politikai megoldást kell találni a konfliktus lecsillapítására.

„Sajnos Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu ismételten a politikai megoldás ellen szólal fel” – jegyezte meg.

Borrell rámutatott, hogy a nemzetközi közösség túlnyomó többségében, az EU pedig egyhangúlag a kétállami megoldást támogatja.

Kapcsolódó írásaink