Külföld

Az orosz–ukrán háborúnak pillanatnyilag két győztese van: az Egyesült Államok és Kína

Az idő igazolta a magyar miniszterelnök álláspontját

Ukrajna már gyakorlatilag nincs, mert nincs ipara, nincs hadigazdasága, nincs pénze, ezzel ellentétben Putyin állítja, hogy Oroszországnak megvan mindene – mondta a Magyar Hírlap stúdiójában Horváth József.

Az orosz–ukrán háborúnak pillanatnyilag két győztese van: az Egyesült Államok és Kína
Horváth József a Magyar Hírlap stúdiójában
Fotó: MH

Kijev főpolgármestere, Klicskó Zelenszkijjel szemben foglalt állást – mondta a Magyar Hírlap stúdiójában Horváth József. A biztonságpolitikai szakértő kiemelte, a hadsereg is megosztott, de a szárazföldi erők parancsnoka a jelenlegi elnök mellett tette le a voksát. Kiemelte, a kettős hatalmi felállást nem lehet sokáig fenntartani.

Megjegyezte, az idei tél az keményebb, így a szárazföldi műveletek előtt kisebb az akadály.

A szakember emlékeztetett, a belső elégedetlenség már tapintható. Azok a feleségek, anyák tüntetnek Kijevben, akiknek rokonaik a front első vonalában harcolnak, azt követelik, hogy cseréljék le őket. A társadalom egy jó része szeretné visszakapni az apját, a gyerekét. A katonák rokonainak elege van a korrupcióból, hogy vannak körök, akik megvásárolhatják, hogy ne vigyék be őket katonának – hívta fel a figyelmet, hozzátéve, az erőszakos sorozásnak is van egy nagyon rossz üzenete.

Kifejtette, az ukrán társadalomban érezhető egy belefáradás is. Egyre nagyobb területeket érint az a probléma, hogy az elektromos hálózatot nem tudják helyreállítani. Az ukránok látják, hogy a jövőjük veszik el, ezek miatt nem zárható ki, hogy belülről robban ki egy elégedetlenség – fűzte hozzá. Az amerikai és velük szövetséges államok részéről is folyik egy utódkeresés, hogy kik lehetnek a legalkalmasabb alanyok, akik az új politikai rendszerbe beletartoznának – húzta alá Horváth József.

A biztonságpolitikai szakértő kiemelte, nem tudjuk, hogy az ukrán vezetésen és a hadseregen belül milyen viszonyok vannak. Ukrajna már gyakorlatilag nincs, mert nincs ipara, nincs hadigazdasága, nincs pénze, ezzel ellentétben Putyin állítja, hogy Oroszországnak megvan mindene – emlékeztetett.

„Oroszország átállt egy hadigazdaságra, ami felpörgette az orosz ipart. Az orosz gazdaság képes volt a nyugati szankciók ellenére is fejlődési pályára állni és a társadalmon belül is egy stabilitást tudtak megőrizni” – mondta a szakember.

Megjegyezte, ha holnap tűzszünet lenne, akkor is hosszú-hosszú évtizedekre adósságcsapdába kerül Ukrajna. A startvonalnál állnak azok a befektetők, akik tudják, hogy mit akarnak felvásárolni Ukrajnában – hívta fel a figyelmet.

Horváth József elmondta, az ukrán emberek érdekei ebben a háborúban a sor végén találhatóak, nincs egy olyan politikai elit, aki ezt ki merné mondani. Nagyon nehéz helyzetben van Ukrajna, minimum egy, de inkább két évtizedre nincs pozitív forgatókönyv számukra – fejtette ki véleményét a biztonságpolitikai szakértő.

Horváth József kiemelte, az amerikai érdekek kiszolgálására rendezkednek be az Európai Unióban, a politikusok a jól fizető irodáik megtartásán dolgoznak. Nincsenek olyan uniós vezetők, akik Európa érdekeit tartják a legfontosabbnak, az EU-s támogatás nélkül csődbe megy Ukrajna, amelynek támogatását az Egyesült Államok áttolná Európára. Kifejtette, az európai vezetésnek sincs egy olyan képe, hogy hogyan lehetne minél hamarabb lezárni a háborús helyzetet.

Kiemelte, az idő igazolta a magyar miniszterelnök álláspontját, hogy békére van szükség.

A szakértő elmondta, pillanatnyilag kettő győztese van az orosz–ukrán háborúnak, az Egyesült Államok és Kína nyertek ebből a konfliktusból. Emlékeztetett, az ukrán emberek a legnagyobb vesztesei ennek a háborúnak. Európa már a közvetlen határai mellett történő háborúban sem tudja érvényesíteni az érdekeit – tette hozzá.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink