Külföld

Trump: Joe Biden az igazi fenyegetés az amerikai demokráciára

A volt elnök azt állította, hogy az ellene folyó számtalan jogi ügy politikai indíttatású

Donald Trump volt amerikai elnök félresöpörte a demokraták figyelmeztetéseit a Fehér Házba való esetleges visszatérésével kapcsolatban, és azt állította, hogy utódja, Joe Biden az, aki veszélyt jelent az ország demokráciájára- írja az oroszhirek.hu.

Trump: Joe Biden az igazi fenyegetés az amerikai demokráciára
Donald Trump ismét Orbán Viktort méltatta
Fotó: AFP/NurPhoto/Kyle Mazza

Trump, aki továbbra is egy sor szövetségi és állami jogi csatározásba bonyolódott, amelyek azzal a váddal kapcsolatosak, hogy megpróbálta megdönteni a 2020-as választások eredményét, a Wall Street Journal szerint a 2024-es potenciális elnökválasztási versenyre vonatkozó közvélemény-kutatásokban Biden elé került.

Bár kampánya valószínűleg a növekvő jogi problémák árnyékában zajlik majd, a republikánusok várható jelöltje “hoaxként” és “félretájékoztatásként” utasította el a Demokrata Párt figyelmeztetéseit, miszerint Trump győzelme fenyegetést jelent az Egyesült Államokra.

“El tudod ezt hinni? Tudják, ez az új irányvonaluk” – mondta Trump szombaton a New York-i Fiatal Republikánusok Klubja által rendezett rendezvényen.

“Már megint itt tartunk – ‘Oroszország, Oroszország, Oroszország’, ‘Ukrajna, Ukrajna, Ukrajna, Ukrajna’. Egyik átverés a másik után”.

Trump hozzátette: “De nem, nem vagyok fenyegetés. Meg fogom menteni a demokráciát. A fenyegetés a korrupt Joe Biden”.

A volt elnök azt állította, hogy az ellene folyó számtalan jogi ügy politikai indíttatású, és megfogadta, hogy Biden ellen büntetőeljárást indít, ha visszatér a hivatalába.

A volt elnök legutóbbi kijelentései nem sokkal azután hangzottak el, hogy demokrata riválisai bírálták, amiért azt mondta, hogy újraválasztása esetén rövid időre diktátorrá kíván válni, hogy több határellenőrzést telepítsen és hazai olajkitermelési politikát vezessen be.

“Azt mondtam, hogy egy napra diktátor akarok lenni” – tette hozzá Trump szombaton New Yorkban, utalva a napokkal korábbi megjegyzéseire. “És tudják, miért akarok diktátor lenni? Mert falat akarok… és fúrni, fúrni, fúrni akarok”.

Chris Christie, New Jersey volt kormányzója, a republikánusok 2024-es elnökjelöltségének várományosa a párt múlt heti, negyedik előválasztási vitáján azt mondta, hogy Trump megjegyzései arról árulkodnak, hogy “egy dühös, megkeseredett ember, aki most újra elnök akar lenni, mert bosszút akar állni mindenkin, aki nem értett vele egyet”.

Eközben Biden nemrég vészjósló figyelmeztetést adott ki egy második Trump-elnökség lehetséges kimeneteléről. Egy szombati Los Angeles-i adománygyűjtő rendezvényen Biden azt olvasta fel a hallgatóságának: “A legnagyobb veszélyt Trump a demokráciára jelenti”.

Az elnök egy korábbi, múlt hónapban San Franciscóban tartott kampányrendezvényen azt is mondta, hogy Trump retorikájának egy része a tekintélyelvűségben gyökerezik, különösen az, hogy ígéretet tett támogatóinak a “megtorlására”, és a politikai ellenfeleket “férgeknek” nevezte.

Kapcsolódó írásaink