Külföld

Szijjártó Brüsszelben: Történelmi távlatokban is Európa jövőjét befolyásoló kérdések kerülnek napirendre

Nyugodtan mondhatjuk, hogy ezen a héten történelmi távlatokban is Európa jövőjét befolyásoló kérdések kerülnek napirendre Brüsszelben. Ma Külügyminiszteri Tanács, holnap az Általános Ügyek Tanácsa, csütörtökön és pénteken pedig az állam- és kormányfők csúcstalálkozója – jelentette a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

Szijjártó Brüsszelben: Történelmi távlatokban is Európa jövőjét befolyásoló kérdések kerülnek napirendre
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

„Az ülések fontosságát jól jelzi az az egyre elképesztőbb mértékű politikai- és médianyomás, amelynek jelei már mindennap érzékelhetők. Az európai politikai és médiaelit jól láthatóan folyamatosan kever össze egymástól teljesen független dimenziókat: történelmi és stratégiai kérdéseket kívánnak taktikai dealekkel áthidalni. Ez nyilvánvalóan nem fog menni, ehhez mi nem járulunk hozzá” – írta.

„Az e heti vitát leginkább Ukrajna fogja tematizálni. Az európai politikusok nagy része olyan nagy jelentőségű döntéseket akar meghozni, amelyek teljes mértékben előkészítetlenek és nélkülözik az európai jövőről szóló stratégiai egyetértést” – fogalmazott Szijjártó Péter.

„Mi továbbra is az európai és nemzeti érdekek mentén hozzuk meg döntéseinket és nem engedünk semmilyen nyomásgyakorlásnak, függetlenül attól, hogy az kitől jön, mivel zsarol vagy éppen mivel kecsegtet” – tette hozzá.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink