Külföld

Lavrov: A Nyugat ötszáz éves dominanciája a végéhez közeledik

Az USA és szövetségesei hegemóniája „változatos történelmen alapult, beleértve más országok népeinek és területeinek kíméletlen kizsákmányolását”

A Nyugat 500 éves dominanciája a végéhez közeledik, helyét egy „új, policentrikus világ” veszi át – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap a dohai fórumon tartott videóbeszédében – írja az Oroszhirek.hu.

Lavrov: A Nyugat ötszáz éves dominanciája a végéhez közeledik
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter
Fotó: AFP/Pool/Evgenia Novozhenina

A miniszter sajnálatát fejezte ki, hogy bizonyos körülmények miatt nem tudott személyesen eljönni a katari fővárosba, és meghallgatni az évente megrendezett, nagyszabású eseményen zajló vitákat.

„De feltételezem, hogy önök a többpólusú világról beszélgettek, amely az általunk „kollektív Nyugatnak” nevezett, 500 éves uralom után van kialakulóban” – mondta Lavrov.

Az USA és szövetségesei e hegemóniája „változatos történelmen alapult, beleértve más országok népeinek és területeinek kíméletlen kizsákmányolását” – mondta.

A miniszter szerint a Nyugat azt sugallta, hogy a globalizáció modelljét, amelyet évszázadok óta épít, felhasználhatja uralmának fenntartására.

„Más országok azonban pontosan a nyugati globalizáció elveit és eszközeit felhasználva, a nemzeti szuverenitás alapján, a más országokkal való érdekegyensúlyra alapozva építették a gazdaságokat, sikerült legyőzniük a Nyugatot a saját terepén” – mondta.

Új gazdasági növekedési és politikai befolyási központok alakultak ki, „megváltoztatva a világ erőviszonyait, és nem a Nyugat kedvére” – mondta.

„Az ilyen jellegű fejlődés elfojtása érdekében az Egyesült Államok és szövetségesei az elmúlt években feláldozták a globalizációt az úgynevezett szabályokon alapuló rend javára” – folytatta Lavrov.

„A szabályokat soha nem hozták nyilvánosságra, soha senki nem is jelentette be senkinek, és attól függően alkalmazzák őket, hogy pontosan mire van szüksége a Nyugatnak a modern történelem egy adott pillanatában” – tette hozzá.

A külügyminiszter szerint ez a megközelítés leginkább „a különböző konfliktusokban látható, amelyeket a Nyugat világszerte szít”, köztük az ukrajnai konfliktusban is.

„Minden a hegemónia megtartása érdekében történik: belügyekbe való beavatkozás, szankciók a verseny minden elve ellen, rendszerváltások, és természetesen közvetlen katonai beavatkozások, mint amilyeneket az egykori Jugoszláviában, Irakban, Líbiában, Szíriában és máshol láttunk”.

„Van egyetlen olyan hely, ahol az USA katonai erővel avatkozott be, ahol jobb lett az élet? Azt hiszem, önök tudják a választ” – mondta Lavrov a fórum résztvevőinek.

A diplomata szerint az olyan új formátumok, mint a BRICS, a Sanghaji Együttműködési Szervezet, az ASEAN, az Afrikai Unió és mások „az új, policentrikus világ téglái lesznek”.

El kell ismerni, többek között a nyugatiaknak is, hogy „a történelem objektív folyamata a többpólusú világ kialakulása” – hangsúlyozta Lavrov.

Kapcsolódó írásaink