Külföld

Finnország kitűzte az Oroszországgal vívandó háború kezdetének időpontját

Filmbe illő összeesküvés-elméletnek tűnik az elemző leírása

Charly Salonius-Pasternak, a Finn Külpolitikai Intézet egyik vezető kutatója az arról beszélt, hogy ha Donald Trump újra amerikai elnökké válik, az kihatással lesz Oroszország és Finnország viszonyára – írta az Eadaily.com.

Finnország kitűzte az Oroszországgal vívandó háború kezdetének időpontját
Finn katona az Aurora 23 hadgyakorlaton a svédországi Oskarshamnban
Fotó: AFP/TT News Agency/Adam Ihse

Már korábban is voltak olyan találgatások, hogy az elnöki posztért induló Trump csökkentheti az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatást, és esetleg megpróbálhatja kivonni az Egyesült Államokat a NATO-ból, ha megnyeri a 2024-es választást.

A szakértő szerint ha az amerikai politikai vezetés csökkentené az Európával kapcsolatos érdeklődését „egy olyan időszakban, amikor Vlagyimir Putyin elnök politikai sikernek tekinti az ukrajnai háborút, Oroszország megpróbálhatná szétverni a NATO-t”.

„Ezért minden finnországi tartalékosnak komolyan el kell gondolkodnia, és meg kell ígérnie magának, hogy 2025 elején fizikailag és mentálisan készen áll a cselekvésre” – érvelt Salonius-Pasternak.

A finn elemző 2025 elejére jósol egy lehetséges orosz katonai műveletet a NATO „szétverésére”, amelynek – mint érthető – a jéghegye Oroszország északi szomszédja ellen irányul majd, amely csak idén csatlakozott az észak-atlanti szövetséghez.

„A helyzet megváltozhat, ha a leendő amerikai elnök támogatása és elkötelezettsége az európai védelem iránt csökken, miközben Európa védelmi képességei nem növekednek, és Oroszország győzedelmeskedik Ukrajna felett. Ha mindezek a tényezők összeadódnak, Oroszország katonai szempontból olyasmit tehet, ami tönkreteszi az EU-t vagy a NATO-t” – figyelmeztet.

Kapcsolódó írásaink