Külföld

Aresztovics: Itt az ideje tárgyalni Oroszországgal

Zelenszkij a saját propagandájának túszává vált

Most van itt az ideje, hogy elgondolkodjunk az Oroszországgal való béketárgyalásokon, mivel a helyzet egyre reménytelenebbnek tűnik a frontvonalon – mondta Volodimir Zelenszkij egykori főtanácsadója – írja az oroszhirek.hu.

Aresztovics: Itt az ideje tárgyalni Oroszországgal
Olekszij Aresztovics
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Ukrainian Presidency

Olekszij Aresztovics az Inewsnak elmondta, hogy Zelenszkij a saját propagandájának túszává vált, mivel hajlamos „a világ parlamentjeiben a hőst eljátszani”. A volt elnöki tanácsadó és szóvivő, aki kiesett a kijevi rezsim kegyeiből, azt mondta, Zelenszkij jelenleg „nem a nemzeti érdekekről, hanem a saját pozíciójáról gondolkodik”.

Aresztovics nemrég bejelentette, hogy Zelenszkij ellen indul az elnöki székért, és a béke platformjával kampányolna.

Mivel a háború költségei egyre nőnek, és Kijev halálos áldozatainak száma mintegy 300 ezerre emelkedik, a volt tanácsadó szerint már ideje lenne elkezdeni tárgyalni a béke feltételeiről.

„Oroszország számára az, hogy Ukrajna ne csatlakozzon a NATO-hoz, nekünk pedig az, hogy hagyjuk abba ezt a háborút. ezek nagyszerű feltételek ahhoz, hogy valódi vitát kezdjünk – nem csak Ukrajna és Oroszország között – a kollektív biztonság új rendszeréről Európában” – mondta.

Aresztovics szerint Ukrajna sokkal erősebb tárgyalási pozícióban volt 2022 tavaszán, miután az orosz csapatok közelebb kerültek Kijevhez, és azt is felvetette, hogy Boris Johnson akkori brit miniszterelnök aláásta a béketárgyalásokat.

Oroszország akkoriban az orosz nyelv védelmét, a kijevi hadsereg csökkentését és a NATO-tól való elfordulást kérte – árulta el Aresztovics a hírportálnak, azt állítva, hogy részletes ismeretei vannak az Isztambulban zajló tárgyalásokról. Johnson áprilisi kijevi látogatása után elmondása szerint a tárgyalások gyorsan megszakadtak.

David Arahamija ukrán parlamenti képviselő, aki Kijev küldöttségét vezette a 2022 tavaszán Oroszországgal folytatott tárgyalásokon, még novemberben azt mondta, hogy Moszkva kész lett volna véget vetni a háborúnak, ha Ukrajna megígéri, hogy nem csatlakozik a NATO-hoz.

„Amikor visszatértünk Isztambulból, Boris Johnson eljött Kijevbe, és azt mondta, hogy egyáltalán nem írunk alá velük semmit, csak harcoljunk tovább” – mondta az ukrán médiának.

Johnson szóvivője ezt visszautasította, mondván, hogy a harcról szóló döntés „Zelenszkij elnök és az ukrán nép vasszigorú elszántsága miatt született meg” – írja az Inews.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megerősítette, hogy Oroszország inkább „politikai és diplomáciai eszközökkel” szeretné elérni céljait Ukrajnában. Kedden úgy nyilatkozott, hogy „továbbra is készen állunk a tárgyalásokra”.

Zelenszkij elnök október elején hivatalos rendeletet írt alá, amelyben kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin elnök vezetése alatt „lehetetlen” bármilyen tárgyalás Oroszországgal.

Kapcsolódó írásaink