Külföld

Bármelyik pillanatban véres forradalom törhet ki Ukrajnában

Ukrajna elnöki hivatalának volt tanácsadója, Olekszij Arestovics három forgatókönyvet vázolt fel arra nézve, mi várhat Ukrajnára 2024-ben

A politikus a Rzeczpospolita című lapban osztotta meg gondolatait, ahol Ukrajna jövőjét taglalta három pontban – írja az Origo.hu.

Bármelyik pillanatban véres forradalom törhet ki Ukrajnában
Ukrajna elnöki hivatalának volt tanácsadója, Olekszij Arestovics
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Ukrainian Presidency

Az első forgatókönyv Arestovics szerint az, hogy egy Majdanhoz hasonló forradalom robban ki, de a korábbiakkal ellentétben ezúttal fegyvert ragadnának a tüntetők.

Ebben az esetben Oroszországnak, az Egyesült Államoknak és Kínának meg kell állapodnia abban, hogy a harcokat Ukrajna területén abbahagyják. Ez azonban Kijev számára nem jelentené a konfliktus békés lezárását, hiszen a felek előbb vagy utóbb úgyis megszegnék a tűzszüneti megállapodást. Fokozná a konfliktust, hogy a háborúból visszaérkező katonák szembesülnének a rideg valósággal.

A fegyveres harcok folytatódnak, ahogyan eddig, Ukrajnát továbbra is támadja a Nyugat – ez lenne a második kimenetel. A volt tanácsadó szerint az ukrán fegyveres erők (AFU) nem tudják sikerre vinni a küzdelmet, és akkor a vezetők egymás torkának ugranak, megindul a bűnbakkeresés.

„A Nyugat hirtelen észhez tér, jelentős mennyiségű fegyvert és segélyt küld nekünk. Ezen felbuzdulva támadásba lendülünk. De őszintén szólva, nem látok pozitív forgatókönyvet Ukrajna számára 2024-ben” – jellemezte Arestovics a harmadik lehetőséget.

A politikus korábban azt mondta, hogy kizárólag a Nyugat és Oroszország közötti tárgyalásokkal lehet véget vetni a konfliktusnak.

Kapcsolódó írásaink