Külföld

Olaf Scholz szerint az oroszok hibája, hogy nem jön a gázuk az EU-ba

A kancellár szerint Németország elvesztette a kapott gáz felét, Európa pedig 120 milliárd köbméter szénhidrogéntől esett el Moszkva miatt

Nehéz logikát találni Olaf Scholz kijelentésében, miszerint Moszkva a felelős az Európai Unióba irányuló gázszállítások leállításáért és nem Brüsszel, amelyik szankciókat vezetett be az orosz szénhidrogénekre, vagy azok a terroristák, akik felrobbantották az Északi Áramlatok vezetékeit. Mindenesetre a német kancellár ezt állította a Szociáldemokrata Párt kongresszusán.

Olaf Scholz szerint az oroszok hibája, hogy nem jön a gázuk az EU-ba
Olaf Scholz kancellár (SPD)
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/Sebastian Gollnow

Olaf Scholz német kancellár Oroszországot tette felelőssé az Európába irányuló gázszállítások leállításáért, amelyről a német Szociáldemokrata Párt kongresszusán beszélt. „Ennek következményei vannak az energiaárakra!” – fakadt ki a kancellár a tudósítások szerint.

Scholz felhívta a figyelmet arra is, hogy Németország elvesztette a korábban kapott gáz felét, Európa pedig 120 milliárd köbméter szénhidrogéntől esett el. A helyzet orvoslására a német kormány elkezdett több gázt vásárolni Norvégiából, és LNG-terminálokat építeni az ország északi részén – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink