Külföld

Botrányosan enyhe ítéletek születtek a lefejezett francia tanár ügyében

A hat vádlott többségét felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a Samuel Paty meggyilkolásában játszott szerepükért

A 2020. október 16-án a nyílt utcán lefejezett Samuel Paty franciaországi történelemtanár ügyében hat kiskorút ítéltek el – derült ki a Mandiner hírösszefoglalójából, amely szerint sokakat megbotránkoztatott az enyhe büntetés.

Botrányosan enyhe ítéletek születtek a lefejezett francia tanár ügyében
Samuel Paty
Fotó: AFP/Bertrand Guay

Egy, akkor 13 éves muszlim lányt hamis vádért 18 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek. A lány hamisan terjesztette, hogy Paty megkérte a muszlim diákokat, hogy igazolják magukat, és hagyják el az osztálytermet. Ezt elmondása szerint – amiről ő maga vallotta be, hogy hazugság – a tanár azelőtt tette, hogy a francia szólásszabadságról szóló törvények megvitatásához vizualizációs eszközként Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat is használt az órán.

Öt másik, 14 és 15 év közötti fiatalt erőszakos bűncselekményre irányuló szándékos összeesküvésben találtak bűnösnek. Közülük négyen szintén felfüggesztett börtönbüntetést kaptak, mivel ők segítettek a merényletet elkövető Abdoullakh Anzorovnak beazonosítani Patyt. Az ötödik személyt, aki ezt konkrétan meg is tette, hat hónap börtönbüntetésre ítélték, amelyet elektronikus megfigyelés mellett tölthet le. A csecsen elkövetőt elfogása közben lelőtték a rendőrök.

Kapcsolódó írásaink