Külföld

Veszélyben van Biden ukrajnai segélycsomagja

A republikánus szenátorok a blokkolás mellett szavaztak

Az Ukrajnának szánt további amerikai támogatás egyre nagyobb politikai feszültséget okoz az országban, és jó eséllyel ez a pártok közti törésvonal a jövő évi elnökválasztási kampányban is visszaköszön majd. Most pedig ellenállásba ütközött az a törvényjavaslat, amely többek között Ukrajna támogatásról szól – írta meg az usatoday alapján a mandiner.hu.

Veszélyben van Biden ukrajnai segélycsomagja
A szélsőbaloldali Bernie Sanders is leszavazta, az összes szenátusi republikánussal együtt
Fotó: NorthFoto

A szenátus szerdán megszavazta annak a törvényjavaslatnak a blokkolását, amely Ukrajnának és Izraelnek nyújtott volna segélyt.

A támogatásért cserébe a republikánusok a jelenleginél szigorúbb határbiztonsági intézkedéseket követeltek.

A törvényjavaslatot 49:51 arányban szavazták le.

Legnagyobb meglepetésre még a szélsőbaloldali Bernie Sanders is leszavazta, az összes szenátusi republikánussal együtt. Sanders kifogásolta az izraeli hadsereg hozzáállását az október 7-i Hamász terrortámadásokra adott válaszlépésekhez.

Úgy vélem, felelőtlenség lenne, ha további 10,1 milliárd dollár feltétel nélküli katonai támogatást nyújtanánk, amely lehetővé teszi a Netanjahu-kormány számára, hogy folytassa jelenlegi támadó katonai megközelítését – tette hozzá Sanders az X-en közzétett nyilatkozatában.

Bár Mitch McConnell szenátor támogatta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak nyújtott támogatást, sürgette kollégáit, hogy ellenezzenek minden olyan eljárási lépést, amely a csomagot a határbiztonságot érintő „jelentős változtatások” nélkül mozdítaná elő.

Bár a törvényjavaslat nem ment át, Joe Biden elnök azt mondta, hogy hajlandó „jelentős kompromisszumokat kötni a határon”, hogy a csomagot keresztülvigye.

Kapcsolódó írásaink