Külföld

Umerov Washingtonban megvitatta Lloyd Austinnal Ukrajna 2024-es hadműveleti tervét

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter és Lloyd Austin, a Pentagon vezetője megvitatta Ukrajna 2024-es hadműveleti tervét, a miniszteri találkozó külön fókuszában Ukrajna légvédelmének megerősítése állt – közölte csütörtökön a Védelmi Minisztérium a Facebook-oldalán, számolt be az rbc.ua hírportál alapján a Karpat.in.ua

Umerov Washingtonban megvitatta Lloyd Austinnal Ukrajna 2024-es hadműveleti tervét
Rustem Umerov ukrán védelmi miniszter
Fotó: AFP

A közlemény szerint a felek megvitatták Ukrajna 2024-es stratégiai céljait és hadműveleti tervét, külön tárgyaltak a miniszterek a közös védelmi együttműködés fejlesztéséről, a hadiipari beruházások eszközléséről. „Nyílt, őszinte párbeszédet folytattunk az ukrán és az amerikai kormányok és cégek között a termelés ukrajnai lokalizációjáról, országaink jelenlegi igényeiről és képességeiről, az együttműködés fejlesztési lehetőségeiről, a befektetésekről és vegyesvállalatok létrehozásáról” – jegyezte meg Rusztem Umerov.

Ezenkívül a miniszterek megvitatták az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott támogatásának folytatását. Umerov reményét fejezte ki, hogy jóváhagyják a 2024-es finanszírozást. „Külön figyelem irányult a légvédelem megerősítése. Ez különösen fontos a téli időszakban” – szögezte le a Védelmi Minisztérium.

Umerov és Austin tárgyalt az ukrán hadsereg NATO-szabványok szerinti kiképzéséről és az erődítések építéséről is – írták.

Kapcsolódó írásaink