Külföld

Betiltották a karácsonyi ünnepséget

Írásban értesítette a szülőket a német óvoda vezetősége

Karácsonyi ünnepség helyett év végi ünnepség, karácsonyi vásár helyett téli vásár. Németországban egyre több helyen lehet találkozni ezekkel a kifejezésekkel. A magyarázat: nem szeretnék megsérteni a nem keresztény vallású emberek érzéseit – írta meg a ripost.hu

Betiltották a karácsonyi ünnepséget
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Peter Kneffel

Most egy hamburgi óvoda döntése miatt tört ki heves vita Németországban. Az intézmény vezetősége ugyanis úgy döntött, hogy szakít a hagyományokkal és ez évtől kezdve nem tartanak semmilyen keresztény ünnepet.

Az előszobában nem lesz karácsonyfa és a csoportszobákat sem öltöztetik ünnepi köntösbe. Az óvoda egy olyan környéken üzemel, ahol az elmúlt években rengeteg építkezés zajlott, ennek köszönhetően pedig rengeteg fiatal család talált ott új otthonra – tudósított a Welt.

Az elmúlt években még volt karácsonyi ünnepség és feldíszített karácsonyfa, ez azonban most megváltozik.

Úgy döntöttünk, hogy egyetlen gyermeket sem akarunk kirekeszteni a vallása miatt – áll abban a levélben, amit a múlt héten kaptak kézhez a gyerekek szülei a vezetéstől. A szülők egy része nagyon kiakadt és arról beszélnek, hogy Németországban egyre súlyosabb méreteket ölt az eltörléskultúra (cancel culture).

Salzburgban a Mikulást tiltották ki

Felháborodott szülők fordultak Salzburg polgármesteréhez, mivel hivatalos értesítést kaptak gyermekük óvodájától, hogy egy évtizedek óta tartó hagyománynak vetnek idén véget. A levélben arról számoltak be az intézmény vezetői, hogy a Mikulás idén már nemkívánatos személy az óvodában.

A döntést a kulturális különbségekre és a sokszínűségre hivatkozva hozták meg a vezetők. Vagyis az osztrák intézménybe már annyi nem keresztény gyermek járt, hogy a Mikulás személye a szülők egy jelentős részének nem tetszik. Állítólag a legnagyobb probléma az volt, hogy Szent Miklós eredetileg egy nagy keresztet ábrázoló püspöksüveget viselt.

Kapcsolódó írásaink