Külföld

Ankara F–16-os vadászrepülőgépek érkezéséhez köti Stockholm NATO-csatlakozását

Recep Tayyip Erdoğan török elnök szerdán ismét értésre adta, hogy Ankara amerikai F–16-os vadászrepülőgépekért és modern felszerelésekért cserébe hajlandó csak véglegesen hozzájárulni Svédország NATO-csatlakozásához.

Ankara F–16-os vadászrepülőgépek érkezéséhez köti Stockholm NATO-csatlakozását
Recep Tayyip Erdoğan török elnök
Fotó: Anadolu via AFP/Mustafa Kamaci

Az államfő már elküldte a svéd NATO-csatlakozást jóváhagyó törvényjavaslatot a török parlamentnek ratifikálásra. Most azonban – Katarból hazafelé tartó repülőútján – hivatalának közlése szerint kijelentette, hogy cserében „én is várok önöktől valamit”. Kijelentette, hogy az amerikai kongresszusnak a svéd NATO-szerződés török ratifikálásával egy időben kell beleegyeznie az F–16-osok leszállításába Ankara számára.

A török elnök már szeptemberben bejelentette, hogy F–16-os vadászrepülőgépek beszerzéséhez köti Stockholm csatlakozásának ratifikálását. A törvényjavaslat október végén került a török parlament külügyi bizottsága elé, konszenzus híján azonban eddig nem tudták előterjeszteni plenáris szavazásra.

Az amerikai kormány korábban közölte, hogy támogatja a meglévő F–16-os vadászrepülőgépek korszerűsítését és az új repülőgépek leszállítását Törökország számára.

Kapcsolódó írásaink