Külföld

Immár nem New York a világ legdrágább városa

Az Economist Intelligence Unit elemző cég közzétette friss rangsorát a világ legdrágább városairól, amelyből kiderül, hogy már nem New York áll az élen. Hanem Szingapúr (az autótulajdonlás brutális költségei, az alkoholos italok magas ára és az egyre drágább élelmiszerárak repítették a lista élére), amely Züricchel osztozik az első helyen (az erős svájci frank is megtette a hatását) – számolt be a Liner.

Immár nem New York a világ legdrágább városa
New York
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Selcuk Acar

A Világgazdaság kifejti, összességében a világpiaci árak 7,4 százalékkal emelkedtek svájci frankban számolva, ami egyébként némileg elmarad a tavalyi 8,1 százalékos plusztól. Arra mindenesetre elég volt, hogy Genf – holtversenyben New Yorkkal – a lista ötödik helyére kerüljön.

A cikk szerint a legnagyobb visszaesést a kínai városok produkálták ezen a téren, ugyanis az ország a vártnál lassabban lábalt ki a járványból, és a fogyasztói kereslet is visszafogott maradt. De a rangsorból az is kiderül, hogy nem kirívóan drága az Egyesült Államok, ugyanis a top 10-ben New York mellett még két város, Los Angeles és San Francisco szerepel – írták.

Továbbá arra is fény derült, hogy a legolcsóbb főváros a szíriai Damaszkusz maradt, még úgy is, hogy a megélhetési költségek 321 százalékkal emelkedtek. A gyengébb japán jen miatt Tokió 23 hellyel lecsúszott a 60. helyre, Oszaka pedig 27 hellyel visszaesett a 70. helyre.

Az izraeli Tel-Aviv is bekerült a legdrágább tízbe, de fontos megjegyezni, hogy a felmérés az izraeli–Hamász háború előtt készült, ami befolyásolhatta az árakat. A közüzemi árak a vizsgált tíz nagy termék- és szolgáltatáskategória közül a leglassabban emelkedtek, mindössze 5,7 százalékkal – tették hozzá.

Kapcsolódó írásaink