Külföld

A Nyugat tehetetlen ezzel a kínai szuperfegyverrel szemben

Kína a J–16-os vadászrepülőgépein egy úgynevezett PL–XX nevű rakétát rendszeresít. Ez óriási kihívást és veszélyt jelent az Egyesült Államokra nézve – erről számol be a Miltary Watch Magazine (MWM) című amerikai katonai újság alapján az Origo.

A Nyugat tehetetlen ezzel a kínai szuperfegyverrel szemben
J–16
Fotó: CFoto/NurPhoto via AFP

A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg légiereje közzé tett egy fotót. A fotón négy J–16-os vadászgép látható, alakzatban. A rajban közlekedő vadászgépek közül kettő nagyon nagy hatótávolságú levegő-levegő rakétaosztályt hordoz. A Nyugaton régóta „PL–XX” néven emlegetett – kínai megnevezése ismeretlen –, a becslések szerint 500 kilométeres, vagy annál is nagyobb hatótávolságú, igen nagyméretű rakéta messze a világ legnagyobb hatótávolságú levegő-levegő rakétája – írták.

A rakétáról készült korábbi képek feltehetően a repülési-tesztelési fázisokat mutatták, a legutóbbi kép pedig valószínűleg az első, amely aktív szolgálatban mutatja a fegyvert. Az egyetlen másik, hasonlóan nagy hatótávolságú levegő-levegő fegyver az orosz R–37M, amely 400 km-es hatótávolsággal rendelkezik, és amelyet az elmúlt 18 hónapban kiterjedt bevetések során pozitív eredményekkel teszteltek az ukrán hadszíntéren. Ennek egy kompakt származékát jelenleg az orosz Szu–57-es lopakodó vadászgéphez fejlesztik az „Izdelije 810” elnevezésű program keretében. Hogy ezeket a hatótávolságokat perspektívába helyezzük, a legnagyobb hatótávolságú amerikai levegő-levegő rakéta jelenleg az AIM–120D, amelynek becsült hatótávolsága 180 km – írja a lap.

A PL–XX-et azért fejlesztették ki, hogy megkönnyítse a nagy értékű légi járművekre mért célzott légicsapást nagyon nagy távolságokra, beleértve az olyan eszközöket, mint a légi tankerek, AEW&C repülőgépek és stratégiai bombázók – tették hozzá.

Az ilyen típusú fegyverek megjelenése komolyan alááshatja Washington azon terveit, hogy katonai műveleteket hajtson végre az ázsiai-csendes-óceáni térségben – állítják szakértők.

Kapcsolódó írásaink