Külföld

Osztrák ezredes: a Nyugatnak mindent bele kell adnia, vagy Ukrajna veszít

A Nyugatnak „mindent bele kell adnia” az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás kérdésében – mondta Markus Reisner ezredes, az osztrák fegyveres erők parancsnoka az ARD médiacsoport Tagesschau című kiadványának adott interjúban, olvasható az oroszhirek.hu-n.

Osztrák ezredes: a Nyugatnak mindent bele kell adnia, vagy Ukrajna veszít
Az orosz csapatok 118 körzetben mértek csapást az ukrán hadsereg élőerőire és harceszközeire (képünk illusztráció)
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Özge Elif Kızıl

„Ukrajna elveszítheti a háborút, ha a Nyugat nem biztosítja a szükséges támogatást. Ez egy kimerítő háború, és mindent elsősorban az erőforrások döntenek el, nem a morál” – mondta.

Szerinte az európai fővárosokban érezhető egyfajta „másnaposság”, mivel korábban azt hitték, hogy a Kijevnek szánt fegyverszállítások elegendők, de ez nem így van.

„NEM FOLYTATHATSZ KIMERÍTŐ HÁBORÚT AZ OLDALVONALON, HANEM MINDENT BELE KELL ADNOD” – SÜRGETETT REISNER.

Az ezredes szerint a Nyugatnak is ezt kellene felismernie. „Kész támogatni Ukrajnát? Akkor többet kell tennie. Ha erre nem áll készen, akkor ezt be kell jelentenie” – mondta.

Ugyanakkor azonban a Nyugat most „kijózanító felismeréssel” fedezi fel, hogy mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, és senki sem meri átadni az üzenetet a lakosságnak – jelentette ki a tiszt.

„Úgy tűnik, Európa nem ismerte fel a helyzet súlyosságát. Hogy miért? Mert ehhez (az Ukrajnának szóló támogatási ígéretek – a szerk.) valóban jelentős katonai és gazdasági erőfeszítésekkel kellene párosulnia. Maga a NATO azt mondja: a hordó lassan kiürül, nincs több” – tette hozzá Reisner.

Az utóbbi időben a nyugati média egyre gyakrabban ír arról, hogy az USA és az EU belefáradt az ukrajnai konfliktusba, és egyre kevésbé támogatják Volodimir Zelenszkij rezsimjét. A The New York Times például arra hívta fel nemrég a figyelmet, hogy Kijevnek már nemcsak a médiafigyelem, hanem a lőszer is hiányzik.

Kapcsolódó írásaink