Külföld

Klímacsúcs – COP28-elnök: 2030-ig 43 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását

Hozzátette: „Meglepnek azok az állandó és ismételt kísérletek, amelyek a COP28 elnökség munkájának aláásására irányulnak”.

A COP28 klíma-csúcsértekezlet emírátusi elnöke hétfőn azt mondta: tiszteletben tartja az éghajlatváltozással kapcsolatos tudományos ajánlásokat, és felszólította a világ országait, hogy 2030-ig 43 százalékkal csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Klímacsúcs – COP28-elnök: 2030-ig 43 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását
Ahmed Al Dzsaber szultán, a COP28 elnöke felszólalt az ENSZ klímacsúcson Dubajban. Az ENSZ COP28-as tárgyalásainak emírátusi elnöke december 4-én kijelentette, hogy tiszteletben tartja az éghajlattudományt, miután egy kiszivárgott videón kijelentette, hogy egyetlen tudomány sem állítja, hogy a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos megszüntetése segítené az éghajlati célok elérését
Fotó: AFP/Karim Sahib

Szultán Ahmed el-Dzsaber ezzel az őt ért bírálatokra reagált a konferencia ötödik napján.

„Azért vagyunk itt, mert tiszteljük a tudományt, és hiszünk benne” – jelentette ki sajtótájékoztatóján, amelyre meghívta Jim Skeát, az ENSZ által megbízott klímaügyi szakértői csoportnak, az Éghajlat-változási Kormányközi Testületnek (IPCC) az elnökét. Nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy „az elnökség minden munkája a tudományra összpontosul.”

Egy nappal korábban a The Guardian című brit napilap rövid idézetet közölt tőle, amelyet egy november 21-i online eszmecserén mondott Mary Robinsonnak, a Bölcsek Csoportja (magas rangú tisztviselőkből, békeaktivistákból és emberi jogi aktivistákból álló csoport) elnökének.

A cikk szerint az elnök azt mondta: „Egyetlen tudományos tanulmány, egyetlen forgatókönyv sem állítja azt, hogy a fosszilis energiahordozók használatának fokozatos megszüntetése lehetővé teszi, hogy a globális hőmérséklet-emelkedés csak maximum 1,5 Celsius-fok legyen. A 1,5 Celsius-fok az én sarkcsillagom. Úgy vélem, hogy a fosszilis energiahordozók használatának csökkentése és végül teljes elhagyása elkerülhetetlen. Komolyan kell ezt vennünk, és pragmatikusnak lennünk”.

Hétfői sajtótájékoztatóján azokról a mondatairól kérdezték, amelyek megkérdőjelezni látszottak, amit az IPCC és más tudósok mondanak a jelenlegi kibocsátás kétharmadáért felelős fosszilis energiahordozók visszaszorításának szükségességéről. „A tudomány azt mondja, hogy 2050-re el kell érnünk a szén-dioxid-semlegességet, és 2030-ig 43 százalékkal kell csökkentenünk a kibocsátást, hogy a globális felmelegedést 1,5 Celsius-fokra, azaz a párizsi megállapodásban kitűzött célértékre korlátozzuk” – válaszolta.

Hozzátette: „Meglepnek azok az állandó és ismételt kísérletek, amelyek a COP28 elnökség munkájának aláásására irányulnak.”

Kapcsolódó írásaink