Külföld

Belarusz szorosabb kapcsolatokra törekszik Kínával

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök hétfőn Pekingben találkozott Hszi Csin-ping kínai államfővel a két ország gazdasági kapcsolatainak további megerősítése céljából, írták meg az oroszhirek.hu-n.

Belarusz szorosabb kapcsolatokra törekszik Kínával
Hszi Csin-ping kínai államfő
Fotó: Xinhua via AFP/Ju Peng

Lukasenka a belarusz állami média szerint idén másodszor, munkalátogatás okán tartózkodik a kínai fővárosban, ahol Hszi a Tiaocsütaj állami vendégházban fogadta vendégét egy munkaebéden, és háromórás megbeszélést tartottak.

„KÍNA KÉSZ TOVÁBB ERŐSÍTENI A STRATÉGIAI EGYÜTTMŰKÖDÉST ÉS ELMÉLYÍTENI A KÉTOLDALÚ KAPCSOLATOKAT” – MONDTA VENDÉGÉNEK HSZI.

„A két félnek olyan projekteket kell megvalósítania, mint a kínai–belarusz ipari park, és elő kell mozdítani az ipari együttműködésben elért további eredményeket” – tette hozzá.

Hszi azt is elmondta Lukasenkának, hogy mindkét országnak javítania kell a határokon átnyúló közlekedés megkönnyítését, és elő kell mozdítania a gazdasági és kereskedelmi kezdeményezéseket.

Hszi felajánlotta, hogy fokozza a koordinációt és az együttműködést Kína és Fehéroroszország között a többoldalú szervezetekben, például az ENSZ-ben és a Sanghaji Együttműködési Szervezetben.

„Kína és Belarusz fontos erők a globális kormányzási rendszer reformjában és kiépítésében” – hangsúlyozta Hszi.

Lukasenka elmondta Hszinek, hogy a világ hálás lesz Kínának azért az erőfeszítéséért, hogy az országokat bevonja Hszi zászlóshajójának számító Egy övezet, egy út kezdeményezésébe, „ellentétben a nyugati országokkal, amelyek megpróbálnak mindent tönkretenni” – áll a belarusz média jelentésében.

Belaruszt az Egyesült Államok, az Európai Unió, Nagy-Britannia, Kanada, Hollandia és számos más ország is szankciókkal sújtja az Ukrajna elleni orosz hadművelet támogatása miatt.

Kapcsolódó írásaink