Külföld

A brisbane-i főpolgármester kilépett az olimpiai szervezőbizottságból

Szerinte a bizottság csak látszattevékenységet végez

Adrian Schrinner, Brisbane főpolgármestere kilépett a 2032-es olimpia szervezőbizottságából, mert annak működését „értelmetlen szócséplésnek” és hatástalannak tartja.

A brisbane-i főpolgármester kilépett az olimpiai szervezőbizottságból
John Coates, az Ausztrál Olimpiai Bizottság elnöke (balra) és Adrian Schrinner, Brisbane főpolgármestere (jobbra)
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

A főpolgármester szerint a bizottság csak látszattevékenységet végez, és a valódi döntéseket az állami kormányzat hozza meg zárt ajtók mögött.

Schrinner elmondása szerint egy független hatóság által létrehozott bizottságra lenne szükség, hasonlóan a 2000-ben Sydney-ben, illetve a 2012-ben Londonban rendezett ötkarikás játékokhoz.

„Nincs szükségünk túlárazott stadionokra, inkább jobb közlekedést kell biztosítani – mondta Schrinner, majd hozzátette, – ezen a héten nyilvánvalóvá vált, hogy a testület egy működésképtelen cirkusz.”

A főpolgármester nem támogatja az olimpia központjául szolgáló brisbane-i Gabba Stadion 2,7 milliárd dolláros (több mint 626 milliárd forintos) lebontását és újjáépítését. Schrinner szerint más megoldásokat is fontolóra kellene venni. Ennek ellenére az állami vezetés finanszírozni szeretné egy másik létesítmény, az RNA Showgrounds 91 millió dolláros (21 milliárd forintos) renoválását is.

„Az állami kormányzás veszélyezteti a játékokat, és hamar elveszíti Queensland állam lakosságának támogatását” – hangsúlyozta Schrinner.

Stirling Hinchliffe állami sportminiszter állítása szerint összezavarodott a polgármester kilépésének hírére, de fenntartja a helyet Schrinnernek, hátha később meggondolja magát.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2021-ben jelölte ki Brisbane-t a 2032-es játékok házigazdájának. A város a szomszédos Gold Coasttal, Sunshine Coasttal és Ipswich régióval közösen ad majd otthont az olimpiának és paralimpiának.

Kapcsolódó írásaink