Külföld

Németország az Ukrajnának nyújtott segélyek csökkentését követeli

Franciaország képviselői is kezdeményeztek hasonló intézkedést, mint amibe a németek kezdtek

A német hatóságok fel kívánják kérni az EU-t, hogy az Európai Békealapba történő hozzájárulás összegének korlátozásával csökkentse az Ukrajnának nyújtott támogatását írta eadaily.com.

Németország az Ukrajnának nyújtott segélyek csökkentését követeli
Olaf Scholz kancellár (SPD)
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/Sebastian Gollnow

A kezdeményezés megfogalmazói szerint az európai országok által Ukrajnának nemzeti szinten nyújtott segítséget „teljes mértékben az alaphoz való elkülönített hozzájárulásként kellene elszámolni”.

A lap szerint a hivatalos Berlin által készített dokumentum máris komoly aggodalmakat váltott ki az európai partnerek körében, hogy Olaf Scholz német kancellár „kivérezteti” az EU azon terveit, hogy Ukrajnának további támogatást nyújtson. A közösség vezető gazdasága eddig az alaphoz való összes hozzájárulás legfeljebb 25 százalékát adta.

Németország mellett Franciaország képviselői is kezdeményeztek hasonló intézkedést.

A francia delegáció képviselői szerint egy ilyen intézkedésnek ösztönöznie kellene az EU védelmi iparát és biztosítania kellene a termelési kapacitás növekedését.

Az Európai Békealap reformjára irányuló kezdeményezések megvitatását a közösség országainak képviselői találkozóján tervezik, amelyet még az év vége előtt Brüsszelben tartanak.

Mint ismeretes, október végén az uniós országoknak nem sikerült megállapodniuk a Kijevnek szánt fegyverszállítási programról, amelynek összege 20 milliárd euró lett volna.

Kapcsolódó írásaink