Külföld

Észre sem vettük, de már folynak a béketárgyalások Ukrajnában

E tárgyalások mozgatórugója nem Washington vagy Moszkva volt

Kemény hónapok állnak Joe Biden elnök és csapata mögött. Izrael a saját útját járja a Hamász elleni háborújában, a Gázai övezetben újraindult a bombázás, az amerikai közvélemény pedig keserűen megosztott, és mindez a közvélemény-kutatások szerint továbbra is kedvezőtlen a Fehér Ház számára – írta a seymourhersh.substack.com.

Észre sem vettük, de már folynak a béketárgyalások Ukrajnában
Zelenszkij és Putyin
Fotó: AFP/Sputnik/Mikhail Metzel, Mandel Ngan

Eközben az elnök és külpolitikai segítői is távol maradtak, mivel az Oroszország és Ukrajna közötti komoly béketárgyalások gyorsan lendületet kaptak.

„Európában mindenki erről beszél” – a béketárgyalásokról – mondta a cikk írójának a hét elején egy amerikai üzletember, aki éveken át magas szintű ukrán diplomáciai és katonai kérdésekkel foglalkozott a kormányban. „De rengeteg kérdés van a tűzszünet és a rendezés között”.

Anatol Lieven veterán újságíró a héten azt írta, hogy az ukrajnai harci helyzet és így „a tűzszünet és a békerendezésről szóló tárgyalások egyre inkább szükségessé válnak Ukrajna számára”.

Szerinte a Volodimir Zelenszkij vezette ukrán kormány számára „rendkívül nehéz”, hogy beleegyezzen a tárgyalásokba, tekintettel arra, hogy többször is elutasította a tárgyalásokat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

E tárgyalások mozgatórugója nem Washington vagy Moszkva, nem Biden vagy Putyin volt, hanem a háborút irányító két magas rangú tábornok, Valerij Geraszimov orosz és Valerij Zaluzsnyij ukrán tábornok.

Kapcsolódó írásaink