Külföld

Hárommilliárd dollárt ajánlott fel az amerikai alelnök a Zöld Klíma Alapnak

Az Egyesült Államok lesz az első ország, amelynek a támogatása eléri a hatmilliárd dollárt

Hárommilliárd dolláros támogatást ajánlott fel a Zöld Klíma Alap számára az Egyesült Államok részéről Kamala Harris amerikai alelnök szombaton Dubajban az ENSZ éghajlatváltozási csúcstalálkozóján (COP28).

Hárommilliárd dollárt ajánlott fel az amerikai alelnök a Zöld Klíma Alapnak
Kamala Harris
Fotó: AFP/Getty Images North America/Alex Wong

Büszkén jelentem be az újabb hárommilliárd dolláros támogatásunkat annak az alapnak, amely segít a fejlődő országoknak a tiszta energiaforrások kiépítésében és a zöldberuházásokban – mondta Harris az idén rekordszámú résztvevővel megrendezett tanácskozáson.

Az amerikai alelnök hangsúlyozta, hogy olyan „fordulóponthoz értünk, amelynél a közös cselekvésünknek vagy rosszabb esetben a közös tétlenségünknek évtizedekig meghatározó következményei lesznek több milliárd ember életére nézve”.

Az Egyesült Államok legutóbb 2014-ben, még Barack Obama elnöksége idején ajánlott fel szintén hárommilliárd dollárt a Zöld Klíma Alapba. Az újabb amerikai hozzájárulással, ha azt a washingtoni kongresszus is jóváhagyja, az Egyesült Államok lesz az első ország, amelynek a támogatása eléri a hatmilliárd dollárt. Ugyanakkor Nagy-Britannia (5,1 milliárd dollárral), Németország (4,9 milliárd dollárral) és Franciaország (4,6 milliárd dollárral) lakosságarányosan még így is magasabb összeggel járul hozzá a Zöld Klíma Alaphoz.

A 2010 óta működő alapba a mai napig több mint négymilliárd dollár befizetés érkezett meg, és az országok mintegy 13,5 milliárd dollárt ajánlottak fel. Az ENSZ becslése szerint ez az összeg csak töredéke annak a nagyjából 250 milliárd dollárnak, amennyire a fejlődő országoknak 2030-ig évente szükségük lenne annak érdekében, hogy alkalmazkodni tudjanak a melegedő éghajlathoz.

Kapcsolódó írásaink