Külföld

Visszafogták a határon Porosenkót

Petro Porosenko volt ukrán elnök pénteken bejelentette: reggel megakadályozták abban, hogy elhagyja Ukrajnát.

Visszafogták a határon Porosenkót
Nem akarják kiengedni a saját hazájából a volt elnököt
Fotó: AFP/Sergei Supinsky

A jelenleg ellenzéki képviselőként politizáló volt államfő az ukrán–lengyel határátkelőn készült videófelvételt tett közzé, ahonnan elmondása szerint annak ellenére küldték vissza, hogy birtokában volt az ország elhagyására feljogosító dokumentum. Hadiállapot idején az ukrán tisztségviselők csak különleges engedéllyel hagyhatják el az országot.

Az egykori államfő – Volodimir Zelenszkij jelenlegi elnök egyik legfőbb ellenlábasa – a történteket politikai indíttatású cselekedetnek minősítette, amely munkájának megzavarására irányult.

Olekszandr Kornyijenko ukrán parlamenti alelnök később megerősítette, hogy ő vonta vissza Porosenko engedélyét. Kifejtette: a kiutazást előzőleg engedélyezték, de kapott egy levelet – amelynek a tartalmát nem oszthatja meg –, és emiatt vonta vissza Porosenko engedélyét. Porosenko saját elmondása alapján Lengyelországba készült, ahol a kamionos blokád megszüntetését célzó egyeztetésekre volt hivatalos, utána pedig az Egyesült Államokba utazott volna Ukrajna háborús erőfeszítéseinek támogatására.

A videófelvétel alá azt írta: „ez egy ukránellenes elterelés”, mert nemcsak az ő diplomáciai csapatának munkáját akadályozták vele, hanem az egész ország védelmi képességét is.

Kapcsolódó írásaink