Külföld

Ukrajna novemberben kapta az elmúlt hat hónap legkisebb összegű külső finanszírozását

A hitel törlesztési ideje 35 év

2023 novemberében Ukrajna állami költségvetése mintegy 2 milliárd USD külső finanszírozásban részesült, számolt be a Pénzügyminisztérium – írta meg a karpatalja.info.

Ukrajna novemberben kapta az elmúlt hat hónap legkisebb összegű külső finanszírozását
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Fotó: AFP/Roman Pilipey

2023 novemberében a donorok között voltak az Európai Unió – 1,6 milliárd USA dollárral, az Egyesült Királyság a Világbank mechanizmusán keresztüli garanciájával, ami 400 millió dollárt tett ki, a Világbank – 5 millió dollárral támogatta Ukrajnát. Az uniós források már a tizedik folyósítás volt a 2023-as nagyszabású makroszintű pénzügyi támogatás keretében. A program teljes finanszírozási volumene eléri a 18 milliárd eurót, amelyből Ukrajna már 16,5 milliárd eurót megkapott. A hitel törlesztési ideje 35 év, az adósságszolgálat után járó kamatot és egyéb kifizetéseket Ukrajna helyett az uniós országok kompenzálják. Ezeket a pénzeszközöket kedvezményes feltételekkel biztosítják, és az állami költségvetés kiemelt kiadásainak finanszírozására irányulnak, többek között a lakosság szociális védelmére, a humanitárius szükségletekre, valamint az oktatási és egészségügyi ágazatban dolgozók bérére.

A Nagy-Britannia garanciája a Világbank „Az állami kiadások támogatása a fenntartható közigazgatás biztosítására Ukrajnában” keretében megvalósuló ötödik kiegészítő finanszírozás része. A kölcsön törlesztési ideje 19 év, 5 év türelmi idővel. A Nagy-Britannia által garantált pénzügyi támogatás teljes volumene ebben az évben eléri az 1 milliárd dollárt.

A Világbank finanszírozása a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank hitele a Világbank „Az egészségügyi rendszer megerősítése és életek megmentése” projektje keretében. 2023-ban már mintegy 50 millió dollár került felhasználásra a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal közös projekt keretében.

Kapcsolódó írásaink