Külföld

Rekordszámú résztvevője van a COP28-nak

A nemzeti küldöttségek csaknem 23 500 fővel képviseltetik magukat

Rekordszámú résztvevője van az ENSZ idei éghajlatváltozási csúcstalálkozójának (COP28), amely hivatalosan is a valaha megrendezett legnagyobb COP, 80 ezer küldöttel – írta pénteken az AFP hírügynökség.

Rekordszámú résztvevője van a COP28-nak
A COP28 küldötteinek egy része
Fotó: Anadolu via AFP/COP28/Mahmoud Khaled

A műszaki és biztonsági személyzettel együtt 104 ezer embernek lesz bejárása a tárgyalásokra kijelölt „kék zónába”, valamint az államok és a szervezetek pavilonjaiba, ami kétszer annyi, mint a COP27-en volt. Az akkor 49 ezer küldöttel döntött rekordot. Ezek a számok nem feltétlenül felelnek meg a Dubajban ténylegesen jelenlévők számának – jegyezte meg a hírügynökség.

A nemzeti küldöttségek csaknem 23 500 fővel képviseltetik magukat, közülük 1336 küldött érkezik Brazíliából, mintegy 620 az eseményt szervező Egyesült Arab Emírségekből, 265 Franciaországból és 158 az Egyesült Államokból.

Számba kell venni még a nemzeti delegációkkal együtt érkező 27 208 üzleti vezetőt, szakértőt, szakmai szervezetek képviselőit és tudósokat, valamint a műszaki személyzet tagjait is. Ők azonban nem lesznek feltétlenül jelen a tárgyalásokon.

A nem kormányzati szervezetek, amelyek a környezetvédelmi aktivistáktól a szakmai lobbiszervezetekig terjednek, beleértve a fosszilis tüzelőanyagok képviselőit is, több mint 14 ezer akkreditációt kaptak, míg az újságírók mintegy négyezret.

Az ENSZ-nek, a hivatalainak, a nemzetközi ügynökségeknek és a háttérben tevékenykedő szervezeteknek több mint 4700 akkreditáció jutott.

Gyakran bírálják a COP résztvevőire vonatkozó egyértelmű összeférhetetlenségi szabályok hiányát. Az ENSZ az idei évig nem tette kötelezővé, hogy a résztvevőknek tájékoztatást kell adniuk „kötődésükről”, elsősorban munkáltatójukról, valamint arról, hogy pontosan milyen – főleg pénzügyi – kapcsolatban állnak azzal a szervezettel, amelyen keresztül akkreditációjukat kérik, ami megkönnyítette a lobbisták kiszűrését.

A szervezők azt is közölték, hogy 400 ezer olyan embert regisztráltak, aki napijegyet kért a „zöld zónába”, vagyis az innovációnak szentelt vásárra, amelyet a 2020-as világkiállítás területén rendeznek meg.

Kapcsolódó írásaink