Külföld

Német vádak Oroszország ellen

Oroszország a Balti-tengerrel kapcsolatos NATO-információkhoz akart jutni Németországban az Északi Áramlat 2 gázvezeték engedélyeztetési eljárásán keresztül - közölték pénteken Mecklenburg-Előpomeránia német tartomány helyi törvényhozásának képviselői.

Német vádak Oroszország ellen
Az Északi Áramlat egyik állomása Mecklenburg-Előpomerániában
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/Stefan Sauer

A különböző frakciókhoz tartozó regionális képviselők a jelentős részben az Északi Áramlat 2 által finanszírozott tartományi klímavédelmi alapítvány ügyében indult vizsgálat során meghallgatott tanúvallomásra hivatkozva számoltak be az orosz hírszerzési kísérletről. A kereszténydemokrata Sebastian Ehlers szerint a stralsundi bányászati hatóság - mint engedélyező szerv - az Északi Áramlat 2 nevében a német hadseregnél (Bundeswehr) lekérte a NATO-tengeralattjárók működési területeinek koordinátáit a térségben.

René Domke, a liberálisok (FDP) politikusa megerősítette ezt, egyben pedig csodálkozását fejezte ki, hogy egyáltalán ilyen információkat továbbadtak a Svájcban bejegyzett Nord Stream AG-nek, amely a Gazprom orosz gázipari óriás tulajdonában állt. Hozzátette mindazonáltal, hogy a velük ismertetett tanúvallomás szerint a tájékoztatást csak "durva körvonalakban" adták át. A vizsgálóbizottságot vezető, zöldpárti Hannes Damm úgy vélte, hogy a német bányászati hatóság eljárása veszélyeztette Németország és a NATO biztonságát is.

Az ügyben érintett alapítványt a tartományi parlament hozta létre 2021 elején annak érdekében, hogy a gázvezeték elkészültét az amerikai szankciók fenyegetése ellenére is biztosítsák. Az ellenzék kezdeményezésére létrehívott vizsgálóbizottság feladata egyebek között tisztázni, mekkora befolyása volt az orosz befektetőknek az akkori tartományi vezetésre az alapítvány létrehozásakor.

Az Északi Áramlat 2-t az Ukrajnában indított orosz háború következtében nem helyezték üzembe.

Kapcsolódó írásaink