Külföld

Ülősztrájkba kezdett a dél-koreai kormánypárt

Dél-Koreában kormányon lévő Népi Erő Párjának (PPP) képviselői csütörtökön ülősztrájkba kezdtek a parlamenti ülésterem előtt, tiltakozásul az ellenzéki Demokrata Párt (DP) azon terve ellen, hogy felelősségre vonja az állami médiahatóság vezetőjét – jelentette az MTI.

Ülősztrájkba kezdett a dél-koreai kormánypárt
Az ülősztrájknak már hagyománya van Dél-Koreában. Korábban az ellenzék is ehhez az eszközhöz folyamodott (képünkön)
Fotó: NurPhoto via AFP/Chris Jung

A DP a hét elején terjesztett be felelősségre vonási indítványt Li Donggvan, a koreai médiahatóság elnöke ellen, és a tervek szerint pénteken el is akarja fogadni. A DP azzal vádolja Lít, hogy szabálytalan döntéseket hozott szervezeti és kinevezési ügyekben, amelyek célja a kormány média fölötti befolyásának növelése volt.

A PPP szerint Li felelősségre vonása csak a DP saját politikai céljait szolgálja. A kormánypárt ezért felszólította a parlamentet, hogy ne nyissa meg a csütörtöki plenáris ülést, mondván: eredetileg csak a kormány 2024-es költségvetési javaslata szerepelt napirenden.

A házelnök ennek ellenére megnyitotta az ülést, és megengedte, hogy a Li elleni eljárásról szóló beadványt hivatalosan is beterjesszék a parlament elé, ezzel előkészítve az utat a pénteki szavazáshoz. A DP önállóan is képes elfogadni az indítványt, mivel a 298 tagú parlamentben 168 mandátummal rendelkezik, és így többségben van.

A PPP a tervek szerint a pénteki plenáris ülésig folytatni fogja az ülésterem előtti tiltakozást.

Kapcsolódó írásaink