Külföld

Megvan Biden csodafegyvere: Liz Truss

Liz Truss Joe Biden titkos ukrajnai fegyvere – írta a Politico. A lap beszámolt róla, hogy Nagy-Britannia legrövidebb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke a héten Washingtonban van, hogy támogatást gyűjtsön Ukrajna számára.

Megvan Biden csodafegyvere: Liz Truss
Liz Truss
Fotó: AFP

A lap szerint az Atlanti-óceán mindkét partján remélik, hogy Truss segíthet az amerikai jobboldalon folyó vitát az izolacionizmustól az aktív nemzetközi szerepvállalás irányába terelni, amelyet Rishi Sunak brit miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök is támogat – írták.

Az útra alig egy évvel azután kerül sor, hogy megalázó lemondásával véget ért katasztrofális miniszterelnöksége Nagy-Britannia legrövidebb ideig hivatalban lévő miniszterelnökeként. A Downing Street-i 49 napos mandátumának vége óta Truss a jobboldali politikák bajnokaként próbál helyet kiharcolni magának a világban. A héten Washingtonban tartózkodik a Konzervatív Ukrajna Barátai (CFU) küldöttségének tagjaként, volt tory vezetőtársaival, Iain Duncan Smith-szel és Michael Howarddal együtt. A csoportnak sűrű a programja, mintegy két tucat találkozót terveznek konzervatív amerikai törvényhozókkal és agytrösztökkel. A CFU azt reméli, hogy a delegációnak sikerül meggyőznie a Trump-szimpatizáns republikánusokat arról, hogy Ukrajna további támogatása „a helyes a döntés”.

Érdemes azonban megnézni, hogy ki is akarja most kioktatni az amerikai konzervatívokat külpolitikából.

Truss egyik megszólalásában Fekete-tenger partjára helyezte a balti államokat; egy alkalommal pedig vitába szállt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel arról, hogy Nagy-Britannia soha nem fogja elismerni a voronyezsi és rosztovi régiók fölötti orosz szuverenitást. A földrajzban láthatóan járatos miniszterelnök csak azt nem vette figyelembe, hogy mindkét terület mindig is Oroszország része volt – írták.

Ezek a bakik ugyan akkor nem akadályozták meg abban, hogy igazi háborús héjakánt viselkedjen. Egyszer, amikor az atomháború esélyeiről faggatták kijelentette, hogy kész megnyomni az atomfegyvereket indító gombot.

Talán nem is volt véletlen, hogy Trusst végül még egy fejessaláta is képes volt „legyőzni”.

Kapcsolódó írásaink