Külföld

Lettország ratifikálta az isztambuli egyezményt

Az egyezményt 2019 márciusáig 45 ország írta alá

Lettország csütörtökön ratifikálta a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló isztambuli egyezményt.

Lettország ratifikálta az isztambuli egyezményt
Riga, Lettország fővárosa
Fotó: Wikipedia/Mp

A rigai törvényhozás többórás, időnként heves vitát követően a balközép kormányzat képviselőinek szavazataival hagyta jóvá az Európa Tanács egyezményét. A szavazáson az ellenzék két képviselő kivételével nem vett részt, és az utóbbiak is a ratifikáció ellen szavaztak.

Az egyezményt – amely 2014. augusztus 1-jén lépett életbe – 2019 márciusáig 45 ország és – egyetlen szervezetként – az Európai Unió írta alá.

Lettország mindeddig azon országok sorába tartozott, amelyek nem ratifikálták az egyezményt. Ellenzői azzal érvelnek, hogy a szöveg aláássa a nemek elfogadott meghatározását, és fenyegeti a hagyományos családi értékeket. A rigai jóléti minisztérium ezért egy magyarázó jegyzőkönyvet csatolt az egyezmény szövegéhez, amelyben hangsúlyozza, hogy a dokumentumban említett „társadalmi nem” fogalma nem jár azzal a kötelezettséggel, hogy a lett jogi és oktatási rendszerben a biológiai nem eltérő felfogását vezessék be.

Kapcsolódó írásaink