Külföld

Forrósodik a helyzet: egyik leghalálosabb hadihajójukat mobilizálják a britek Irán elrettentésére

Az Egyesült Királyság az Öbölbe küldi az egyik leghalálosabb hadihajóját, az HMS Diamondot, hogy elrettentse az Iránból és az Irán által támogatott csoportokból érkező fenyegetéseket. A lépést az indokolta, hogy a jemeni húszi lázadók eltérítettek egy izraeli kötődésű teherhajót a Vörös-tengeren, és az amerikai hadseregnek kellett kimentenie egy másik hajót – írta meg a Sky News alapján a Mandiner.

Forrósodik a helyzet: egyik leghalálosabb hadihajójukat mobilizálják a britek Irán elrettentésére
A HMS Diamond brit hadihajó
Fotó: AFP/STR

Grant Shapps brit védelmi miniszter megerősítette a Királyi Haditengerészet tengeri biztonsági műveletét a Perzsa-öbölben.

Az HMS Diamond részvétele a legjelentősebb nyilvánosan bejelentett katonai lépés az Egyesült Királyság részéről azóta, hogy a Hamász október 7-i támadása Izrael ellen háborút robbantott ki. Az Egyesült Államok is erősíti a jelenlétét a régióban, két repülőgép-hordozó csoportot küldve, és egy tengeralattjáró jelenlétét jelezve – írták.

Az HMS Diamond csatlakozik a Kipion hadművelethez, amely Bahreinből indul, és a szövetséges haditengerészetekkel együttműködve növeli a tengeri biztonságot a Perzsa-öbölben és az Indiai-óceánon. A brit védelmi miniszter szerint az arab vezetők üdvözölnék a bővülő brit lábnyomot a régióban – tették hozzá.

A múlt héten a húszi lázadók elfoglalták a Galaxy Leader teherhajót, ami növelte a kereskedelmi hajózási útvonalak biztonságával kapcsolatos aggodalmakat a régióban. Az Egyesült Királyság további intézkedéseket tervez az európai vizeken is, ahol egy hét hajóból álló munkacsoportot indítanak el, hogy védelmet nyújtsanak a kritikus víz alatti infrastruktúrának, például a kábeleknek, az ellenálló államok számára – írják.

Ez az első művelete lesz az Egyesült Királyság által vezetett Közös Expedíciós Erőknek (JEF), amely tíz európai nemzetből álló csoportosulás.

Kapcsolódó írásaink