Külföld

Börtönbüntetésre ítélték egy német szélsőjobboldali terrorcsoport vezetőjét

Hatéves börtönbüntetést szabott ki csütörtökön a stuttgarti tartományi felsőbíróság egy szélsőjobboldali német terrorcsoport vezetőjére – közölte az MTI.

Börtönbüntetésre ítélték egy német szélsőjobboldali terrorcsoport vezetőjét
A vádlott azt állítja, valójában csak fantáziáltak egy polgárháborúról
Fotó: DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP / DPA / MARIJAN MURAT

A Werner S. néven azonosított férfit azzal vádolták, hogy terrorsejtet alapított, amely muszlimok ellen akart erőszakos támadásokat végrehajtani azzal a céllal, hogy polgárháborút robbantson ki. A csoportot áthatotta az a félelem, hogy Németországot eláraszthatják a menekültek. Tagjai azon szervezkedtek, hogy mecsetek és más célpontok elleni támadásokkal polgárháborút provokáljanak ki – közölte az ügyészség.

A tárgyalás során az egyik védőügyvéd azzal érvelt, hogy az S Csoport néven ismertté vált szerveződés tagjai ténylegesen soha nem akarták a gyakorlatba átültetni rasszista retorikájukat és elképzeléseiket, és nem tettek többet annál, mint hogy szlogeneket gyártottak.

Az ügyben a terrorsejt tíz tagja és támogatója ellen is eljárást folytattak, néhányat közülük szabadságvesztésre, másokat felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a bíróság. Az első őrizetbe vételek még 2020 februárjában történtek az ügyben, a bírósági eljárás pedig azután különösen hosszú ideig, több mint 170 napig elhúzódott a koronavírus-járvány és a bizonyítékok összegyűjtésének összetettsége miatt.

Kapcsolódó írásaink