Külföld

Afganisztán kifogásolja, hogy nem hívták meg az éghajlatváltozási csúcstalálkozóra

A COP28 politikai okokból hagyta magára Afganisztánt

Az afgán környezetvédelmi ügynökség csütörtökön kifogásolta, hogy Afganisztánt nem hívták meg a Dubajban megkezdődött nemzetközi éghajlatváltozási csúcstalálkozóra (COP28).

Afganisztán kifogásolja, hogy nem hívták meg az éghajlatváltozási csúcstalálkozóra
Vállról indítható rakétát tartó tálib férfi Kabulban
Fotó: AFP/Javed Tanveer

A hivatal az X közösségi portálon megjelent közleményében azt írta, „Afganisztánt annak ellenére nem hívták meg a klímacsúcsra, hogy lakosságának védelmében komoly erőfeszítéseket tesz a klímaváltozásból adódó nehézségek leküzdésére”. Az afgán kormányszóvivő az üzenetben kiemelte, hogy noha Afganisztán mindössze 0,08 százalékban járul hozzá a világ üvegházhatást növelő gázkibocsátásához, mégis egyike a klímaváltozás negatív hatásait leginkább elszenvedő országoknak. Hozzátette, hogy „a COP28 politikai okokból hagyta magára Afganisztánt”.

Afganisztánban 2021 augusztusában, az amerikai csapatok kivonása után ismét hatalomra kerültek a szélsőséges tálibok, de az akkor kikiáltott iszlám emírségüket eddig egyetlen ország kormánya sem ismerte el.

Az ENSZ afganisztáni ügyekért felelős missziójának (UNAMA) adatai szerint Afganisztán a klímaváltozás veszélyeinek leginkább kitett tíz ország egyike: az elmúlt három évben súlyos aszály sújtotta, az évszakoktól függően pedig súlyos árvizekkel, szárazságokkal és homokviharokkal is szembe kell néznie amelyek emberéleteket oltanak ki, és az infrastruktúrában is óriási károkat okoznak.

Kapcsolódó írásaink