Külföld

Triesztben fiatalkorú migránsok verekedtek össze

Két fiatal megsebesült abban a tömegverekedésben, amely Triesztben robbant ki fiatalkorú migránsok között – közölték a részleteket a helyi hatóságok szerdán.

Triesztben fiatalkorú migránsok verekedtek össze
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Elvis Barukcic /

A verekedés a kikötőváros San Vito negyedében történt, amely Trieszt egyik központi, lakóházakkal teli részének számít.

A rendőrség által közölt információk szerint egy csoport afgán fiatal három pakisztánit vett üldözőbe, akik egy migránsoknak fenntartott befogadóponton igyekeztek menedéket találni. A központból további fiatalok mentek ki az utcára a pakisztániak segítésére, köztük egyiptomiak is: mintegy húsz fiatal támadt egymásra botokkal, vascsövekkel, késekkel. Egyikük egy játékpisztolyt is előhúzott, melyet sokan igazinak véltek a kavarodásban.

Két 17 éves pakisztáni sérüléseket szenvedett, mentővel szállították őket kórházba. Egyiküket a karján, a másikat a mellkásán szúrták meg késsel. Egy harmadik, szintén pakisztáni epilepsziás rohamot kapott verekedés közben.

Pierpaolo Roberti, Friuli-Venezia Giulia tartomány biztonsági tanácsosa hangoztatta, hogy a fiatalok kivétel nélkül felnőtt kíséret nélküli migránsként érkeztek az országba. Kifejtette, a római parlamentnek minél előbb szigorítania kell a felnőtt kíséret nélküli fiatalkorúak tartózkodására vonatkozó szabályokat. A 18 év alattiaknak védelmet kell nyújtani, ugyanakkor nem lehet nem tudomásul venni, hogy egyre gyakrabban veszélyt képviselnek a közbiztonságra – tette hozzá.

„A Triesztben történtek nem számítanak ritka esetnek” – mondta Pierpaolo Roberti. Megjegyezte, olyan rendkívüli jogszabályokra van szükség, melyekkel a magukat fiatalkorúaknak valló, de törvényszegő bevándorlókat is ki lehet utasítani az országból.

Az ezt is tartalmazó törvénycsomagot a képviselőház éppen szerdán fogadta el bizalmi szavazással. A szenátus csütörtökön voksol.

Az új jogszabályok módosítják a felnőtt kíséret nélkül érkező, 18 év alattiakra eddig vonatkozó szabályokat: a 16 év alattiak esetében harmincról negyvenöt napra emelik a rájuk vonatkozó visszatartási időt, vagyis számukra fenntartott táborokban, intézményekben kell maradniuk további elhelyezésükig. A 16 és 18 év közöttiek esetében ugyanazt a korábbi kilencven napról százötven napra emelik, és helyhiány esetén ezeket a fiatalkorúakat felnőtt táborokban is elhelyezhetik. Újdonságnak számít, hogy a súlyos bűncselekményt elkövető fiatalkorú bevándorlót is kitoloncolással büntethetik.

A magukat 18 év alattiaknak vallóknál az olasz hatóságok külön vizsgálatot rendelhetnek el valós életkoruk megállapítására.

Az év eleje óta mintegy 15 ezer felnőtt kíséret nélküli gyerek és fiatalkorú érkezett Olaszországba.

Kapcsolódó írásaink