Külföld

Somkuti Bálint: Az egész támadásra azért kerülhetett sor, mert Izrael egy polgárháború szélén állt

Izraelben is elindulhat az a folyamat, amelyben korlátozzák a külföldi NGO-k szerepvállalását

Az egész támadásra azért kerülhetett sor, mert Izrael egy polgárháború szélén állt – mondta a Hír Tv Háború Ukrajnában és Izraelben című műsorában Somkuti Bálint. A biztonságpolitikai szakértő hozzátette, ezt a helyzetet ragadta meg a Hamász, azt látták, hogy az ellenségük meggyengült, és támadtak.

Somkuti Bálint: Az egész támadásra azért kerülhetett sor, mert Izrael egy polgárháború szélén állt
Somkuti Bálint, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója
Fotó: Facebook/Dr. Somkuti Bálint

Kiemelte, a kialakult helyzetet Netanjahura akarják kenni, de a helyzet sokkal összetettebb. Nagy a nyomás a miniszterelnökön, sokan szeretnék, hogy mondjon le, de sokan támogatják is – tette hozzá.

A szakember kifejtette, ha sikerült bebizonyítani, hogy a titkosszolgálati vezetők elhanyagolták feladataikat, akkor annak komoly következményei lesznek, ha volt olyan, aki tudott arról, hogy a Hamász mozgolódik, és erről nem tájékoztatott, annak súlyos következményei lesznek, de csak ha lezárult a háború.

Megjegyezte, az izraeli társadalom nagy része felismerte azt a veszélyt, amit a megosztottság jelent, amikor veszély van, akkor mindenki félreteszi a politikai érdekeit és összefognak. Somkuti Bálint véleménye szerint a háború után nem fog folytatódni a megosztottság, hanem megkeresik a kiváltó okokat, és utána fognak döntéseket hozni. A biztonságpolitikai szakértő azt sem tartja kizártnak, hogy Izraelben elindul egy folyamat, amiben a külföldi NGO-k szerepvállalását is korlátozzák.

Kapcsolódó írásaink