Külföld

Oroszország hétszer annyi katonát tud mozgósítani, mint Ukrajna

Amíg Kijev a kisebbségi kérdést nem rendezi, nincs keresnivalója az Európai Unióban – Ukrajna lehetőségei 2024 februárjáig terjedhetnek

Ukrajnának a lehetőségei korlátozottak, elsődleges az állam életben tartása. Területe tele van aknával, fel nem robbant lőszerrel, a mentesítés 40 milliárd dollárba kerül és több, mint 10 év kell rá – mondta Resperger István a Magyar Hírlap stúdiójában.

Oroszország hétszer annyi katonát tud mozgósítani, mint Ukrajna
Resperger István (b) a Magyar Hírlap stúdiójában
Fotó: MH

Azt a szlogent is adhatnánk, hogy Keleten a helyzet változatlan – mondta a Magyar Hírlap stúdiójában Resperger István. A nemzetbiztonsági szakember hozzátette, a politikai színtéren látszik, hogy Amerika figyelme Izraelre helyeződött át, míg Európa egyre inkább a saját védelmére fog összpontosítani.

Emlékeztetett, Luhanszk megye 98 százaléka, Donyeck 72 százaléka, Zaporizzsja 78, Herszon megye 72 százaléka orosz megszállás alatt van, amit az oroszok szeretnének is megtartani a tárgyalásokig.

Nagy valószínűséggel egyik katonai vezető sem örök, az a szerep kifutott szerinte, amit Zelenszkijre osztottak.

Ukrajna egy államcsődben lévő ország, fejtette ki, amit tíz éven keresztül évi 411 milliárd dollárral kell helyreállítani, amihez állampolgárokra van szükség, azoknak nagy része viszont elhagyta az országot.

A szakember szerint Zaluzsnij vezérezredes is esélyes lehet Zelenszkij utódjának. Megjegyezte, Zelenszkij fölösleges tevékenységeket erőltet a fronton, amik több tízezer ember halálát okozzák.

A tavaszi és nyári hadjárat előtt kétszáz harckocsit ígértek Kijevnek – emlékeztetett a szakember –, de ezeknek csak a fele modern, a többi a régi készletek kisöprését jelentette. Emellett egymillió lőszert ígért Európa, de ezt csak jövő év február márciusban tudja szállítani.

A számokról elmondta, hat-nyolcszoros fölényben van az orosz tüzérség, az ukránoknál 15 ezer kéz és láb nélküli katona van. Oroszország három műszakban fegyvert gyárt, havi száz harckocsi, kétszáz páncélozott eszköz gördül le a gyártósorokról, emellett a raktárakban is vannak még fegyverek. Mind a két oldalon 300-320 ezer fő van a harctéren. Ukrajnának körülbelül 200 ezer mozgósítható embere van, míg az oroszoknak 1,2-1,5 millió fő. Ukrajna lehetőségei 2024 februárjáig terjedhetnek – emelte ki Resperger István.

Hozzátette, eddig csaknem 390 milliárd dollárt kapott Ukrajna, amiből 97 milliárd volt a katonai segély. Ebből mintegy 60 milliárdot az Egyesült Államok adott, ezt az összeget Európa nem tudja pótolni.

Megjegyezte, az oroszok álláspontja eléggé egyértelmű, a megszállt területek megtartása a cél. Amerika egyre többször hangsúlyozza, hogy Ukrajnának területeket kell feladnia a békéért, ami nem egyezik Ukrajna álláspontjával. Az oroszok eredeti célkitűzése az volt, hogy legyen előttük egy pufferzóna, hogy ne közvetlenül legyen mellettük Ukrajna, ami megvalósult.

Ukrajna a legnagyobb stratégiai hibáját szerinte azzal követte el, hogy rögtön a NATO ajtaján kopogtatott, háborúban álló országot nem fognak felvenni.

„Ukrajnának a lehetőségei korlátozottak, elsődleges az állam életben tartása. Területe tele van aknával, fel nem robbant lőszerrel, a helyreállítás 40 milliárd dollárba kerül és több, mint 10 év kell rá” – fogalmazott.

Resperger István emlékeztetett, a Donbasz az ukrán GDP 30 százalékát adta, amit elvesztettek, így a mezőgazdaságra és a nyugati segítségre tudnak építeni.

„Amíg a kisebbségi kérdést nem rendezik, nincs keresnivalójuk az Európai Unióban” – mondta, hozzátéve, Ukrajnának hosszú távon kell kitűznie célul, hogy az unió tagja legyen.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink