Külföld

Netanjahu: Izrael a tűzszünet végeztével elpusztítja a Hamászt

Izrael a tűzszünet végeztével folytatni fogja a gázai háborút, hogy elpusztítsa a Hamász iszlamista terrorszervezetet – jelentette ki a Welt TV német csatornának nyilatkozva Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Netanjahu: Izrael a tűzszünet végeztével elpusztítja a Hamászt
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök
Fotó: AFP/Pool/Abir Sultan

A kormányfő arról nem beszélt, hogy az érvényben lévő fegyvernyugvás meddig hosszabbítható meg.

„Abban állapodtunk meg, hogy a nők és a gyerekek, valamint a külföldi túszok szabadulnak elsőként – magyarázta Netanjahu. – Ha ez megtörtént, folytatjuk a harcot” – tette hozzá.

A Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, ahol mintegy 1200 embert, többnyire civileket gyilkoltak meg, mintegy háromezret megsebesítettek és körülbelül 240 embert elraboltak.

Netanjahu szerint a terroristák a legszörnyűbb gyilkosságokat követték el.

„Abszolúte nincs más választásunk, mint a Hamász elpusztítása” – fogalmazott Benjamin Netanjahu. Az izraeli kormányfő azt ígérte, hogy a hadsereg mindent megtesz annak érdekében, hogy megkímélje a polgári lakosságot.

A gázai hatóságok szerint az október 7-én indult háborúban már több mint 15 ezer civil halt meg az övezetben, és mintegy 36 ezren megsebesültek. További nagyjából hétezer ember hollétéről pedig semmit nem lehet tudni.

Kapcsolódó írásaink