Külföld

Észak-Korea nagyon szokatlan dolgot tett: ellenszavazatokról számolt be egy választáson

Észak-Koreában négyévente tartanak helyi választásokat, ahol rendre az előre kiválasztott jelöltek nyernek

Több mint hatvan éve nem fordult elő észak-koreai választásokon, hogy ellenszavazatokat kaptak a jelöltek. A győztesek azért még így is a szavazatok több mint 99 százalékával nyertek – írta meg az rtl.hu.

Észak-Korea nagyon szokatlan dolgot tett: ellenszavazatokról számolt be egy választáson
Képünk illusztráció
Fotó: MH-archív/Hegedüs Róbert

Nagy ritka dologról számolt be az észak-koreai állami média a vasárnap tartott regionális és önkormányzati választások kapcsán: ellenszavazatokról. A Reuters brit hírügynökségnek a dél-koreai egyesítési minisztérium egyik tisztségviselője elmondta, hogy az 1960-as évek nem fordult elő ilyesmi az észak-koreai választásokon.

Az észak-koreai állami sajtó beszámolója szerint a választók 0,09 százaléka szavazott a kiválasztott jelöltek ellen a regionális választásokon, és 0,13 százalék a városi tanács tagjairól döntő választáson – írta a Reuters. A választáson a szavazásra jogosult emberek 99,63 százaléka vett részt, az észak-koreai választási bizottság közlése szerint.

Észak-Koreában négyévente tartanak helyi választásokat, ahol rendre az előre kiválasztott jelöltek nyernek. A szavazólapokon ugyanis csak egyetlen egy jelöltre lehet szavazni. Pár körzetben idén először két jelölt is indult egy helyért, egy előválasztáson döntve el, hogy végül kinek a neve szerepeljen a szavazólapon.

Kapcsolódó írásaink