Külföld

A tengerbe zuhant egy amerikai katonai repülőgép egy japán sziget közelében

A tengerbe zuhant egy amerikai katonai repülőgép Japán nyugati részénél egy sziget közelében szerdán hat emberrel a fedélzetén, a balesetben legkevesebb egy ember életét vesztette - közölte a japán parti őrség.

A tengerbe zuhant egy amerikai katonai repülőgép egy japán sziget közelében
Szemtanúk szerint a bal hajtómű lángolt, miközben a gép ereszkedett
Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP/Nobuha Endo

Hajókkal és repülőgépekkel kezdték meg a mentési munkálatokat. A hatóságok közölték, hogy egy holttestet, illetve roncsdarabokat találtak a helyszínen. További két embert is kihúztak a vízből, az ő állapotukról egyelőre nem tettek bejelentést.

A japán parti őrség korábban azt közölte, nyolc emberrel a fedélzetén járt szerencsétlenül a gép, de az amerikai hadsereg ezt a számot később hatra módosította.

A V-22 Osprey típusú repülőgép Jakusima szigetének repülőtere közelében zuhant a tengerbe. Szemtanúk szerint a bal hajtómű lángolt, miközben a gép ereszkedett.

Augusztusban Ausztrália északi partjainál járt szerencsétlenül egy amerikai V-22 Osprey típusú repülőgép, amely katonákat szállított egy hadgyakorlatra. A balesetben három tengerészgyalogos meghalt. Ugyanez a típusú repülőgép zuhant a tengerbe szintén Japánban 2016-ban. Akkor az Egyesült Államok hadserege ideiglenesen le is állította a helikopterek és a légcsavaros repülőgépek tulajdonságait kombináló gép használatát, amely egyes bírálatok szerint nem elég biztonságos.

Kapcsolódó írásaink