Külföld

Újabb tíz izraeli és két külföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából kedden

A két elengedett külföldi thaiföldi vendégmunkás

Újabb tíz izraeli és két külföldi túsz szabadult ki a Hamász iszlamista palesztin szervezet fogságából kedden – jelentette Izraelben a helyi média kedden este.

Újabb tíz izraeli és két külföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából kedden
A Nemzetközi Vöröskereszt túszokat szállító járművei a Gázai övezetben
Fotó: AFP/AFPTV/Belal Al Sabbagh

Az eredetileg négynaposra tervezett humanitárius tűzszünet meghosszabbításának első napján kilenc izraeli nő és egy lány hagyhatta el a Gázai övezetet és térhetett vissza Izraelbe azok közül, akiket a Hamász október 7-i terrortámadásakor a Gázai övezetbe hurcolt.

Az izraeli túszokért cserébe az Izraellel megkötött megállapodás szerint harminc palesztin „biztonsági foglyot” helyeznek szabadlábra az izraeli börtönökből kedden: tizenöt nőt, és tizenöt 19 év alatti férfit.

Az egyik, várhatóan kiszabaduló fogoly Marvat al-Azza kelet-jeruzsálemi újságíró, aki ellen hétfőn emeltek vádat az október 7-i terrortámadás után a közösségi médiában tett kijelentései miatt.

A többek között az amerikai NBC-hálózattal dolgozó al-Azzát terrorizmusra való felbujtással és terrorszervezettel való azonosulással vádolták. A névsorban nem szerepelnek izraeli állampolgárságú palesztin női foglyok.

Az izraeli hatóságok kedden halottnak nyilvánították a Nir Óz kibuc 51 éves pedagógusát, akinek a legújabb információk szerint a holttestét vitték magukkal a Hamász fegyveresei a „fekete szombaton”.

Hasonlóképpen a hadsereg bejelentette, hogy három katona elesett az október 7-i harcokban, és csak a földi maradványaikat hurcolták el az iszlamisták az övezetbe. Két család eltemetheti katona fiának megtalált maradványait.

Kedden többször is megszegték a tűzszünetet a Gázai övezetben. Két helyen három pokolgép robbant fel, amiket távirányítással hoztak működésbe a Hamász fegyveresei, és több izraeli katona könnyebben megsebesült a robbanásokban.

Kapcsolódó írásaink